РУЖИЧАСТО И БАЧКОТОПОЛСКО ЈЕЗЕРО НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ: Околина има велики туристички потенцијал

Ј. ЛЕМАЈИЋ

23. 10. 2020. у 07:55

РУЖИЧАСТО И БАЧКОТОПОЛСКО ЈЕЗЕРО НАЈПОСЕЋЕНИЈЕ ДЕСТИНАЦИЈЕ: Околина има велики туристички потенцијал

Фото Ј. Лемајић

ЧАК ни они најмаштовитији нису могли да поверују својим очима када су овог лета испред улаза у бању у Пачиру видели ред од више стотина људи, који стрпљиво чекају да уђу и увере се у причу о ружичастом, лековитом језеру.

Они који нису имали толико стрпљења отишли су десетак километара даље до Бачкотополског или Зобнатичког језера, како ко више воли да га зове, али их је и ту сачекао ред.

"Као у Сутомору" - био је само један од коментара посетилаца, који су спас од врућине потражили на језеру на излазу из Бачке Тополе. Пандемија вируса корона затворила је границе те су се грађани окренули домаћем туризму, а околина Бачке Тополе је била међу најпосећенијим дестинацијама у Војводини.

- Колико је било посетилаца на Бачкотополском језеру не знамо, јер се не налаћује ни улаз, ни паркинг. Али нећемо претерати ако кажемо да је викендом било око четири хиљаде људи - каже Адриан Сатмари, председник Општине која брине о најчистијем језеру у Војводини. - Одржавамо молове, плажу, изградили смо стазу од туцаника дуж обале језера, а план је да се таква стаза од око пет километара направи и са друге стране, како би сви који воле могли да направе круг око језера.

У току је и имплементација ИПА програма прекограничне сарадње за комунално опремање ауто-кампа код ветрењаче.

- Планирамо да га идуће године отворимо за посетиоце и све који воле да бораве у шаторима и камп-кућицама. Ветрењача је симбол језера, она је у приватном власништву, али је план општине да је откупи и обнови - додаје Сатмари.

За Тополчане се често каже да они не чекају помоћ, већ узимају ствари у своје руке, те је из општинског буџета и месног самодоприноса изграђен базен у Старој Моравици, који је такође био посећен овог лета, и бања у Пачиру.

Бања у Пачиру отворена је 2014. године, а визија неколицине људи покренула је цело село, које је рекло "не" тенденцији изумирања. Уместо да одлазе у слична купалишта у суседној Мађарској, многи време одмора проводе у малом војвођанском селу.

Због специфичног својства воде, богате солима и минералима, Пачирска бања је јединствени феномен у нашој земљи. У вештачко језеро од 2.000 квадратних метара топла вода долази са 1.400 метара дубине и садржи натријум, јод, сулфат, бром и многе друге минерале благодетне за здравље. Уз то садржи и 21-22 грама соли по литру. При изласку на површину, температура воде је 72 степена, а када се "охлади" буде између 30. и 35. подеока Целзијусове скале.

- Вода заиста доприноси у лечењу кожних болести, реуме, стања после повреде... Због тога имамо све више посетилаца, који када једном дођу, увек се враћају - каже Саболч Саболчки, председник Савета МЗ Пачир. - Уз отворени део, како би термална вода посетиоцима била доступна током целе године, направили смо и затворене базене. У два базена, дубине 90 центиметара, може да стане велики број људи, међутим, због актуелне ситуације, у њему је мање људи уз обавезну дистанцу и ношење маски. Наравно, више пута дневно спроводимо све мере дезинфекције...

Сем уживања на језерској обали или бањи, сви који посете Бачку Тополу могу да обиђу и ергелу Зобнатица, са традицијом одгоја расних коња дугом више од две стотине година. У самом граду ту је католичка црква Безгрешне Марије, са висином торња од 72,7 метара што је чини највишом катедралом у Србији, Градски музеј смештен у каштелу породице Краи из 1802. године, Завичајна кућа, стара Ковачко-коларска радионица...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)