МАЈСТОРИ ЗА ПЛАМЕН КОЈИ ТОПИ КАМЕН: Занат печења креча горштаци из села Мали Крчимир и Семче подно Суве планине још преносе на потомке

Д. АЛИХОЏИЋ

15. 10. 2020. у 15:00

КРЕЧ који се добија од камена са Суве планине један је од најцењенијих у грађевинарству, а пут којим се он добија мукотрпан је и тежак. Комади кречњачког камена ручно се ваде на 1.400 метара надморске висине, спуштају до села и даноноћно пеку да би се добио "живи", негашени креч.

МАЈСТОРИ ЗА ПЛАМЕН КОЈИ ТОПИ КАМЕН: Занат печења креча горштаци из села Мали Крчимир и Семче подно Суве планине још преносе на потомке

Фото Д. Алихоџић

Он је отхранио генерације подно Суве планине, а данас се овај занат задржао само још у селима Мали Крчимир и Семче. Власници грађевинских стоваришта са југа и из целе Србије, знају да се пут до ових села исплати јер ће добити квалитетну сировину, и то по цени од 15 динара за килограм негашеног креча.

- Кило нашег креча кошта колико и једно јаје, а много је велика мука доћи до њега. Нама је то сада традиција јер од овог посла не може да се живи. У грађевинарству сада има "модерних" материјала и само упућени знају колико је креч за зидање и малтерисање здрав - причају нам, готово углас, Дарко Петковић и Стефан Манојловић из Малог Крчимира, вољни да нам открију "тајну" печења креча.

Наизглед једноставне кућице од прућа које подсећају на иглое заправо су кречане које су изнутра обложене циглом, а при врху су отворене.

- Мајсторство је слагати камен и по правилу се почиње са великим комадима, па слажемо све мање, а при врху најмање. Ово камење на дну држи целу гомилу испод које ложимо ватру три дана и три ноћи, непрекидно. Нема спавања јер увек неко мора да дежура поред кречане - причају нам Дарко и Стефан.

Објашњавају и да се за печење 10 тона креча потроши 30 кубика дрва.

- Одрасли смо поред кречана и то нам је у крви. Тешко је да би неко могао да нам "украде" занат јер не само да није исплатив него је и напоран. Најлакши део овог посла је пећи креч - уверавају нас саговорници.

- Само делује опасно за оне који не познају пут. Ми смо навикли да спуштамо овако камен, то је наш живот - вели Драган.

А камен се вади ручно, исто као и пре 100 година.

- Нема рачунице када се има у виду колико је то труда и зато, полако, овај занат одумире. У Великом Крчимиру, на пример, више нико не пече креч, а тамо су некада били најпознатији мајстори - каже Стефан.

ТАЈНЕ ДОБРОГ СЛАТКОГ

ЗАНИМЉИВО је да се у овим крајевима гашени креч употребљава за припрему зимнице. Искусне домаћице знају да паприку коју стављају у туршију потопе неколико минута у кречу јер на тај начин убијају све бактерије или трагове пестицида. Исто раде и са шљивама за слатко јер остану чврсте после кувања и задрже лепу златну боју. У оба случаја треба их добро испрати након "купања" у кречу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОКО МЕНЕ ШПРИЦЕВИ, СЕКТЕ Бане објаснио зашто је морао да пусти децу да оду код мајке

"ОКО МЕНЕ ШПРИЦЕВИ, СЕКТЕ" Бане објаснио зашто је морао да пусти децу да оду код мајке

ИСТАКНУТИ глумац Бане Видаковић, који је пре три године осуђен због недозвољеног држања хероина за личну употребу, говорио је о породици и деци коју је, каже, управо због наркотика склонио из Србије.

29. 03. 2024. у 08:36

Коментари (0)

ЗБОГ ОВОГА ЈЕ ЂОКОВИЋ ОТПУСТИО ИВАНИШЕВИЋА? Да ли је ово кап која је прелила чашу... (ВИДЕО)