ТРУБА ОПЕТ ГРМЕЛА У ГУЧИ: У центру драгачевске престонице обележено 60 година од оснивања највеће трубачке феште на свету

В. ИЛИЋ

14. 10. 2020. у 22:37

ТРУБА ОПЕТ ГРМЕЛА У ГУЧИ: У центру драгачевске престонице обележено 60 година од оснивања највеће трубачке феште на свету

Фото В. Илић

ТАЧНО пре 60 година родило се чудо под Јелицом. Родио се Сабор, непоновљив, једини, највећи и трубачки! Баш на Покров Пресвете Богородице, скромно, у порти гучке цркве тада су засвирала свега четири једва скрпљена оркестра, и нико у оно време није слутио да ће тај мали сабор прерасти у највећу трубачку фешту на свету, који ће походити стотине хиљада људи из свих крајева планете.

У среду, на дан када се родио, у драгачевској престоници обележен је велики јубилеј. Уз подизање саборске заставе уз химну Сабора - "Са Овчара и Каблара", три трубачка оркестра - Синише Станковића из Загужања, Предрага Ђорђевића из Књажевца и Елвиса Бајрамовића из Бојника запарала су гучку тишину, подигла се магла која беше пала по котлинама Јелице, и све је личило на саборске дане, којих ове године, нажалост, због епидемије вируса корона, није било...

Сјатио се у среду народ код Споменика трубачу, загрмеле су трубе, повело се саборско коло. Потом су се оркестри прошетали улицама мале вароши, само да подсете на почетке и историју великог саборовања. О почецима Сабора нам је најбоље испричала Станојка Цака Јовановић, једна од оснивача и организатора првог Сабора трубача.

- Никада нећу заборавити први Сабор трубача. Тада је био проблем наћи трубачке оркестре. Била су позната тек два, из Ртију и Горачића, али нам је требало више њих да бисмо имали такмичење. Била сам задужена да окупим више њих. Чула сам да постоје и оркестри у Дљину и Грабу, да тамо постоје инструменти који су по таваницама, леже под прашином. Окупила сам их четири, вежбала са њима саборску химну и давала сугестије за остале нумере - казала нам је Станојка. - Није тада нико знао у шта ће прерасти тај сабор. Разлог што је толико дуго опстао је што има добре темеље и што је замишљен тако да традиција буде примарна, јер то су наши извори на којима се све дало надоградити.

И чувени трубач Драган Јовановић Лаф из Дљина (84), који је био капелник оркестра на првом Сабору у Гучи, одлично се сећа почетака.

ПОВЕЉЕ

Додељене су повеље Културно-просветне заједнице Србије онима који су најзаслужнији за то што је данас Сабор у Гучи оно што јесте. Повеље су добили Никола Стојић и Станојка Јовановић, оснивачи Сабора, Драган Јовановић Лаф, Предраг Броћић Дач, најчувенији крчмар овог краја, и Црква Светог архангела Гаврила.

- Неки су крпили трубе тестом од пројиног брашна само да би се појавили на Сабору. Вежбали смо данима, и све је тада у црквеној порти почело. Да није Сабора, сваки трубач би данас свирао у свом селу и околини, а не по белом свету. Не знам где се све наша труба није чула. Знате ли колико људи, колико оркестара има у Србији, колико породица живи од трубе..., и то поједини на високој нози. Све захваљујући Сабору у Гучи - рекао нам је Драган.

Милован Бабић, мајстор трубе, један од оних који су обележили Сабор у Гучи, присећао се у среду у Гучи лепших, бољих дана, па и његовог путешествија са председником Титом на Кубу.

- Свирао сам Титу и Кастру. Како су то лепа времена била... Замислите мене са трубом чврсто стегнуту у рукама, из села Крваваца, поред двојице тада најпопуларнијих председника света - поручио је Бабић.

И све је у среду подсећало на најлепше дане чувеног Сабора. За тренутак су се заборавиле муке и туге, бриге и маске.

- Тренутак када засвирамо у Гучи не може да се пореди ни са чим. Овде труба другачије и најлепше звучи. Свуда прођемо током године, ове, нажалост, не, али увек се вратимо Гучи, јер овде је најбоље, ту је труба на своме. И ми смо на своме. Знамо када, коме и како засвирати. Иако душу испустимо кроз трубе, ипак, овде је трубачки рај. Једва чекамо следећи Сабор - испричао нам је Синиша Станковић, трубач коме се лане посрећило да освоји "Златну трубу", дар "Вечерњих новости", које од трећег Сабора додељују награду најбољем трубачу по оцени жирија публике, а која је постала омиљена међу трубачима.

ДОГОДИНЕ ЧЕТИРИ ДАНА САБОРОВАЊА

 

НА заседању Саборског одбора одлучено је да јубиларна, 60. приредба траје четири дана, од 12. до 15. августа 2021. године.

- Циљ нам је да предстојећи Сабор буде манифестација од културног значаја за нашу државу и имамо наговештај да ће нас у томе подржати људи који одлучују - закључио је Миливоје Доловић, председник Општине Лучани и челник Одбора, поручивши оно што се сваког Сабора чује одавде, из колевке трубе: "Свирај трубо, свирала задуго, за весеље и ни за шта друго."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)