ВЕТАР КРЕАТОР МЕНТАЛИТЕТА ВРШЧАНА: Кошава ћарлија кад дува 40км/х (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

03. 10. 2020. у 23:07

ВЕТАР КРЕАТОР МЕНТАЛИТЕТА ВРШЧАНА: Кошава ћарлија кад дува 40км/х (ФОТО)

Фото: Ј. Ј. Баљак

ВЕТАР у Вршцу данас ћарлија – дува „само“ 40 километара на сат. За становнике других градова у Србији то је права катастрофа, а за Вршчане још један обичан дан.

Навикли су Вршчани на јаке ударе Кошаве и југоисточних ветрова, који у том граду дувају чак 200 дана у години. Неретко достижу брзину и од 120 километара на сат! Тада падају црепови са кровова и ломе се гране, али мештани не одустају од шетње. Једва одржавају баланас, али не одустају.

Од 1947. године, од када се на вршачком аеродрому мере метеоролошка збивања, најјачи удар забележен је 1979. године. Тачније, није забележен. Инструменти, који су били баждарени за брзину ветра до 150 километара на сат, нису успели да забележе праве податке. Страдали су од силине ветра. Никад после тога није било такве јачине.

Успела је Кошава да сруши и репетитор РТС-а на Вршачким планинама, висок 162 метра, који је двапут одолео чак и НАТО бомбама. Такође, преврнула је и авион привредне авијације, који је био везан жицама за бетонске стубове.

Ко хоће да се руга, каже да је ветар креатор карактера града и менталитета Вршчана, јер ствара депресивце и деструктивце. Можда су баш зато у том граду рођени знаменити Срби попут Јована Стерије Поповића, Паје Јовановића, Боре Костића, Васка Попе...

Фото: Ј. Ј. Баљак

С друге стране, ветрови су од Вршца створили светски ваздухопловни центар. Пре Другог светског рата, годишњи налет на једрилицама изнад тог града био је већи него у свим осталим југословенским центрима заједно. Ту је 1972. одржано Светско првенство у једриличарству.

Како год, Вршчани су успели да искористе потенцијал свог ветра. Већ четири године ветропарк у селу Избиште прави зелену енергију. Укупно око 190 ветротурбина се окреће у региону јужног Баната, што, осим еколошког аспекта, представља и атракцију за туристе.

Фото: Ј. Ј. Баљак

Такође, захваљујући ветру, у Вршцу нема аерозагађења, иако аутомобила има исто као и становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)