ПОВРТАРИ ВЛАДУ ПИТАЈУ ЗА КИШУ: Захваљујући суграђанину, Параћин ће бити општина са највише метеоролошких станица у Србији

Зорана Рашић

04. 10. 2020. у 13:20

ПАСИОНИРАНИ метеоролог-аматер, Владимир Дикић из Параћина, купио је још две аутоматске метеоролошке станице (АМС), тако да ће, са претходне две, укупно њих четири пратити актуелне временске параметре у тој општини.

ПОВРТАРИ ВЛАДУ ПИТАЈУ ЗА КИШУ: Захваљујући суграђанину, Параћин ће бити општина са највише метеоролошких станица у Србији

Фото З. Рашић

Дикић је ове године основао удружење "Параћин метео" које се искључиво бави ширењем мреже ових станица на територији Параћина. Како каже, пољопривредници га често зову да питају колико је кише пало. То им је потребно да знају шта треба да раде у баштама. Кад сва села буду "покривена", количину падавина и сами ће моћи да прочитају на сајту.

- Прву станицу сам поставио 2010. године у свом дворишту, али је она настрадала од удара грома, па сам је заменио. У септембру прошле године купио сам и поставио још једну на Карађорђевом брду, а сада сам, уз суфинансирање из буџета Општине, купио још две, јер сам се јавио на конкурс намењен удружењима за пројекте од јавног интереса - објашњава Дикић, по занимању саобраћајни инжењер.

ПРОГНОЗЕ ЗА ПЕТ ДАНА

ОСИМ тренутних података о времену, Параћинце нарочито интересују прогнозе. Дикић их прави и објављује на страници за наредних пет дана јер су једино оне поуздане. Дневно добије велики број порука суграђана који га питају да ли да понесу кишобран или, чак, могу ли наредне недеље да направе славље на отвореном. Искуства из метеорологије свакодневно размењује на интернет-форуму.

Фото З. Рашић

За разлику од првих, ове последње две станице су професионалне, увозне, реномираног америчког произвођача. Сви мерни уређаји су у једном кућишту па им није потребан метеоролошки заклон јер имају свој, појашњава Дикић. Додаје да станице, поред температуре, влажности и ваздушног притиска, мере још брзину и смер ветра, као и количину падавина. Податке шаљу вај-фај мрежом, преко базе, директно на интернет-страницу "ПН метео". Тамо се ажурирају на пет минута, мада сами уређаји параметре мере на две и по секунде.

Једну од нових станица Владимир је поставио на кров куће, док се у дворишту још увек налази раније купљена, постављена по пропису, на стубу два метра висине. Нова ће и остати на крову, старију ће изместити на Карађорђево брдо, постојећу са брда пренеће у Стубицу, док ће другу нову ових дана монтирати у селу Доња Мутница, појашњава Дикић.

МАПИРАЊЕ СЛЕДЕЋИ ПРОЈЕКАТ

ВЛАДИМИРОВЕ амбиције са метеоролошким станицама се не завршавају. План му је да за свако село у параћинској општини набави и падавинску станицу - за мерење количине кише.

Фото З. Рашић

- Хоћу да мапирам целу територију општине Параћин, да се у сваком тренутку зна где је колико кише пало, што је изузетно важно због спречавања поплаве - каже Дикић.

Од занимљивости, Владимир наводи да је 15. маја забележена једна од највиших температура овог лета у Параћину, 36,6 степени. У јулу, то се поновило само једном, када је забележено 36,7, а у августу једном 37,1.

У Србији има мало приватних метеоролошких станица. Осим у Београду, има их Суботици, Вршцу, Панчеву, Инђији и Књажевцу, а однедавно још на Старој планини и у Новом Селу код Врњачке Бање. Кад се монтирају све четири, Параћин постаје општина са највећим бројем приватних метеоролошких станица у Србији, а корист ће бити велика, наглашава овај заљубљеник у метеорологију:

- Моја идеја је да у скоријем времену покријем целу општину са укупно 10 до 12 станица. План је да још по једна буду у Стубици и на Грзи, затим јужно од Параћина, у Стрижи и Дреновцу, где се људи баве баштованством, а у селима са леве стране Велике Мораве још две. У граду намеравам такође да поставим још једну станицу, али тек кад покријем села.

Дикић напомиње да је предност нових АМС то што могу да прогнозирају мраз и дају упозорење на њега, а могу још да податке шаљу аутоматски на одабране мејлове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)