ПРОДАЈЕ СЕЛО, АЛИ БИРА КУПЦА: Миливоје Филиповић, који је пре три године купио грађевине у центру родног места, решио да их се ратосиља

В. ИЛИЋ

29. 09. 2020. у 16:00

АКО бисте да постанете власник дома културе, поште, пет канцеларија, продавнице, два стана, сушаре, две гараже за камионе, као и око два и по хектара плодне земље, и све то у самом центру горњомилановачког села Брезна, морате да издвојите око 45.000 евра.

ПРОДАЈЕ СЕЛО, АЛИ БИРА КУПЦА: Миливоје Филиповић, који је пре три године купио грађевине у центру родног места, решио да их се ратосиља

Кључеви свих грађевина још у Миливојевим рукама / Фото В. Илић

Јер, за толико новца Миливоје Филиповић (78), повратник из Француске, продаје сву ову имовину, коју је пре три године купио од некадашње сеоске задруге, која је отишла под стечај.

Имао је тада Миливоје намеру да "спасе завичај од трговаца и шверцера", да салу Дома културе "за око 350 душа" оспособи и издаје за свадбе и весеља, али, како вели, мало се заиграо. Каже, стигле га године, не треба му ни пара, нити грађевина, па је све решио да прода. За мале паре.

- Купио сам све то од државе, мислећи да ћу имати снаге да све преуредим и да направим пристојну салу, да то служи селу за свадбе, бабине и остала весеља. Треба да се уложи ту можда 15.000 евра и више, али ја више снаге немам. На прагу сам осамдесетих, схватио сам да не знам шта ћу са свом том имовином. Ћерка неће овамо да се враћа, а имам у селу две куће, у Милановцу стан, у Француској кућу и имање... Доста ми је свега, не треба ми ни пара, а ни грађевина, стигле ме године, оперисао сам кук... - рекао нам је Миливоје, који је пуних 36 година радио у Француској као возач аутобуса.

Миливоје ни сам не зна колико има квадрата под кровом, које је решио да прода. Само зна, како додаје, да се ради о изузетно квалитетним грађевинама, неке од њих имају зидове дебљине и до 1,2 метра. У канцеларијама некадашње сеоске поште још се налази инвентар, чак и фотеља управника, па, Миливоје у шали, каже да ће купац аутоматски купити и директорско место.

Миливоје Филиповић / Фото В. Илић

- Продајем све за 47.000, 48.000 евра. Ма дао бих све и за 42.000 до 45.000, а и трошкови превода нека буду на купца - неодлучан је Миливоје око цене, али одлучан да се свих објеката реши што пре. - Недавно ми се јавио један Нишлија, који живи у Аустралији, заинтересован је да све то купи, али каже ми да неће долазити у Србију пре Нове године... Ја бих, ипак, да то што пре продам... Ваљало би када би то купио неко ко би све те грађевине искористио за добро целог села... Ко зна, можда овде може да се направи неко етно-домаћинство, неки мотел, ресторан, не знам ни сам... Чујем биће и новог, доброг пута од Прањана до Такова, па ће тако будући купац имати добру прилику да овде профитира, јер онда ће цена земље овде скочити дупло.

Мештани Брезне, села које је некада било једно од најмногољуднијих у горњомилановачкој општини, а и шире, причају да су центар села градили њихови преци. Сви су, веле, радили, биле су то праве мобе... Нажалост, село се гаси, младих све мање, па се, тако, прво угасила задруга, па пошта и продавница. Били су срећни када је све купио неко од завичајаца, а сада су у страху шта ће бити са центром села.

- Само да то купи неко ко ће да уложи и оспособи све. Можда ће се ово село опет подићи. Можда се нови доселе, све поново оживи, дај Боже. Желимо само да зграде више не пропадају, да не гледамо како се руше... - закључили су мештани Брезне.

Очуван: Дом културе / Фото В. Илић

ОСАМДЕСЕТ ДОМАЋИНСТАВА

ПРЕМА последњем попису, село Брезна има око 150 становника, а домаћинстава у којима се још огњишта нису угасила има око 80. Сељани се, углавном, баве пољопривредом, и то највише воћарством. Земља коју продаје Миливоје је врло плодна и већина под шљивама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)