У ПОРТИ РОДИЛО ГРОЖЂЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Јединствена јесења берби грожђа у Трстенику

С. БАБОВИЋ

27. 09. 2020. у 22:16

У ПОРТИ РОДИЛО ГРОЖЂЕ СА СВЕТЕ ГОРЕ: Јединствена јесења берби грожђа у Трстенику

Фото С. Бабовић

ДЕСЕТАК сићушних "резница" лозе из старог винограда манастира Хиландар из 19. века стигли су крај Западне Мораве на Васкрс 2017. године.

Чувеном калемару Ранку Раци Пантелићу из Селишта код Трстеника, достојном наследнику овдашње традиције калемарства поверен је нарочит задатак: да искалеми лозу са Свете Горе. Чак 49 калемова успело је и садња је почела 2018. године.

Први калем посађен је у пролеће 2018. године у порти Цркве Свете Тројице у Трстенику, а ове јесени, догодило се и право чудо: на десетине гроздова никло је у омаленом винограду ове богомоље. Пре неколико дана овде се одиграла "најсветија" јесења берба грожђа у Србији.

- Срце ми је пуно када гледам ово богатство од рода - сведочи за "Новости" калемар Ранко Пантелић. - Био је то мукотрпан посао калемљења, касније и садње. Ипак, вредело је. Грожђе хиландарске лозе буја, прскано је само једном, када смо га посадили. А била је веома тешка година, па и за нас калемаре. Имали смо због времена и по 20 прскања да би очували наш садни материјал, док ово наше свето грожђе успева с изузетним квалитетом и укусом.

Калемови су посађени на 31 месту у Србији, а прва садња почела је у Епархији крушевачкој. Осим у порти трстеничке цркве, посађени су код манастира Љубостиња, остацима манастира Милентија у истоименом селу код Бруса, код Цркве Лазарице у Крушевцу, Храму Светих српских просветитеља и учитеља у Александровцу и манастира Дренча. Стигло се потом и до Раванице, Манасије, Храма Светог Саве на Врачару. Братства и свештенства се свуда брину о садницама.

Фото С. Бабовић

- Ове године смо наставили са садњом у Рашкој, манастирима Кончуљ и Градац, садили смо и у околини Ваљева, а стижу молбе да кренемо и у Војводини, што ћемо и учинити уколико добијемо благослов нашег владике крушевачког Давида - предочава Пантелић.

Прве гроздове из омаленог винограда у порти Цркве Свете Тројице симболично су убрали председница Општине Трстеник Милена Турк и Александар Ћирић, бивши челник ове општине, а свечаној берби присуствовали су и већници за културу, одборници, уметници...

Калемљење и садња хиландарске лозе одиграли су се захваљујући групи интелектуалаца окупљених око Одбора за обнову манастира Милентија, Епархији крушевачкој, Завичајном музеју Жупе, а велику подршку дао је истакнути научник проф. др Небојша Марковић и монаси манастира Хиландар.

Фото С. Бабовић

- Поверен ми је задатак да на неки начин бринем о винограду, који су наши претходници стварно брижно и посадили и неговали - каже историчар Иван Нешић, већник за културу у Трстенику. - Настављамо са традицијом орезивања на Светог Трифуна. Оваква светиња не сме да се запусти.

КАКО ЈЕ ПЕЛЦЕР СТИГАО У СРБИЈУ

КАКО нам је својевремено предочио проф. др Небојша Марковић, главни пројектант обнове имања - економије хиландарске, лоза која је ове јесени у Трстенику дала драгоцене дарове, припада старог грчкој сорти, а узета је из тзв. старог хиландарског винограда, који потиче с краја 19. и налази се 200 метара од млађег винограда, посађеног 2008. године.

- Отац Стефан, старац хиландарски, својом руком је узео пелцер из винограда, који се простире на 2,5 хектара, а који се посипа светом водицом о сваком празнику - испричао је проф. др Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)