ГУЖВЕ КАО НА ПЛАЖИ: Бугарска успела да од планинског спорта направи туристички бум

Борис Субашић

27. 09. 2020. у 06:48

ГУЖВЕ КАО НА ПЛАЖИ: Бугарска успела да од планинског спорта направи туристички бум

Фото: Б. Субашић

ЛАКО је препознати ко је странац а ко локалац, на стазама око азурних "горских очију" у бугарском националном парку Рила.

Страни планинари носе дубоке ципеле дебелих ђонова, што се и очекује на камењару на висинама од 2.100 до 2.600 метара. Бугари свих генерација, пак, шетају у патикама, а најекстремнији у јапанкама!

Овде је уобичајено да се са пешацима на успону по стрмим стазама мешају љубитељи планинског бициклизма који на леђима носе двоточкаше до врхова, да би се затим спуштали смеровима где и "коза пасе под ручном". Ипак, најјачи утисак на посетиоца остављају гужве на планинским стазама, налик оним на морским променадама усред сезоне. То је уобичајено стање ствари на планини Рили која је један од највећих, најлепших и најпосећенијих националних паркова у Европи.

Највише гостију је из Бугарске, где је планинарење национални спорт дословно свих генерација, од беба у ранчевима носиљкама до бака и дека у позним годинама. Уз домаћине, у доба короне највише је Срба, јер је Рила удаљена само око 500 километара од Београда.

У  посету региону планинских језера изнад градића Самокова долази се обично викендом. Жичаром са локалитета Паничиште, одакле води и пешачка стаза, долази се до планинарског дома на 2.100 метара одакле почиње мрежа стаза око седам прелепих глацијалних језера и по врховима око њих.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)