БОГОЉУБ ИЗ ЗРЕЊАНИНА ПОСАДИО БАНАНЕ: Пензионер узгаја тропску биљку, објаснио шта је најважније да биљка успе

Б. Грујић

20. 09. 2020. у 07:52

БОГОЉУБ ИЗ ЗРЕЊАНИНА ПОСАДИО БАНАНЕ: Пензионер узгаја тропску биљку, објаснио шта је најважније да биљка успе

Фото приватна архива

ПЕНЗИОНЕР из Зрењанина Богољуб Стефановић у дворишту породичне куће у Улици Тоше Јовановића, узгаја дрво банане и први род очекује већ наредне године.

- Све ово сам већ радио и знам да је могуће да банана успе и роди у овом нашем равничарском подручју - каже Богољуб, напомињући да се стрикнто придржава упутстава, како да одгаји младо дрво ове тропске биљке.

Редовно га, каже залива и одржава поткресујући му гране, што је најважнији поступак у овој фази развоја.

Фото приватна архива

- Прве плодове очекујем наредне године, а укусним бананама из Баната, сладићемо се у неколико лета која следе - оптимиста је некадашњи радник зрењанинског бродоградилишта.

БОРЧА

ДРВО једне од најпознатијих воћки на свету "краси" и београдску Борчу. Становник насеља Центар 2, посадио је стабло прошле године и, како каже, очекује прве плодове 2021. године.

Стефановић је у свом дворишту, осим два дрвета која доносе једну од најпознатијих воћки на свету, запатио виноград са више од 120 чокота укусног хамбурга, карднала и појединим винским сортама, као што су црни и бели бургундац, афусали и друге.

Фото приватна архива

Богољуб током јесени испече између 100 и 200 литара ракије, лозоваче.

- Без обзира на винске сорте грожђа у мом винограду, печем искључиво ракију, а они који су је пробали кажу да је специјалитет - додаје Богољуб, уз напомену да има намеру да се опроба и у прављењу вина, које ће производити од бобица убраних у свом винограду.

С обзиром на то да цена банане када се купује на велико, није превисока, све више произвођача ракије у Банату, приликом препека, укус појачавају овим јужним воћем, али наш домаћин, Богољуб, о томе не размишља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Vojin

20.09.2020. 10:56

Banane nemaju pravo stablo, već lažno stablo, o potkresivanju grana nema reči, može odstranjivati samo listove, jer se "stablo" banane ne grana. A biljka koju uzgaja je Musa basjoo, Japanska končasta banana koja uz zimsku zaštitu uspešno prezumljava u našim uslovima. Takve banane imam više od 25 godina i plodovi im nisu jestivi, gaje se kao ukrasne biljke.