РАЗГЛЕДНИЦЕ СВЕДОЧАНСТВА ДАВНИХ ВРЕМЕНА: Милија из Чачка више од пет деценија се бави ретким хобијем

В. ИЛИЋ

20. 09. 2020. у 14:41

РАЗГЛЕДНИЦЕ СВЕДОЧАНСТВА  ДАВНИХ ВРЕМЕНА: Милија из Чачка више од пет деценија се бави ретким хобијем

Фото В. Илић

ЧАЧАНИН Милија Вучетић (71) више од пет и по деценија бави се ретким хобијем - скупљањем разгледница.

Данас поседује колекцију на којој би му позавидели и музеји, јер су његове "дописне карте" сведочанства живота у метрополама не само некадашње Југославије, већ читавог света.

Она броји скоро 2.000 разгледница, а највише је оних с почетка и прве половине 20. века.

- Почео сам да скупљам разгледнице 1965. године, тада сам пошао на изучавање заната - каже Милија, механичар, који је дуги низ година радио у чачанском "Аутопревозу", одакле је отишао у пензију. - У кућној архиви имао сам прегршт сачуваних разгледница које су добијали пре свега моји баба и деда - Љубица и Милија Вучетић, који су били учитељи у Котражи, Јежевици и Слатини, а потом и мајка Гордана Вучетић. Тако сам решио да их и ја скупљам. Куповао сам где год сам путовао, слао их родитељима, а и други који су знали да их скупљам су ми их поклањали.

ПЕСМАРИЦЕ

ПОРЕД разгледница, Милија скупља и песмарице. Поседује неколико десетина ових малих књижица, у којима су објављивани текстови највећих музичких хитова певача старе Југославије шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година прошлог века.

Најстарија разгледница потиче из 1907. године, коју је пријатељица послала Милијиној баби Љубици, а потом следе бројне из 1910. године, такође из српске престонице, дедине из Француске послате на бабину адресу двадесетих и тридесетих година прошлог века. У његовој колекцији нису ретке ни разгледнице из Бечеја, Ћуприје, Ниша, Зајечара, Краљева, на којима се виде тргови или главне улице ових градова с почетка 20. века. Ту су и "дописне карте" из иностранства, односно, највише је оних из Италије, Немачке, САД, Турске, а посебно из Русије, које су осликаване, па представљају права мала уметничка дела.

Фото В. Илић

- Жао ми је што данас више нема те културе јављања разгледницом, посебно из далеких крајева. То је права реткост. Разгледница готово да и нема. Ја путујем и даље, углавном са Удружењем пензионера. Купујем разгледнице где их пронађем, а када их нема, онда скупљам разне проспекте са тих дестинација - казао нам је Милија, који живи са супругом Милицом (60).

Фото В. Илић

Милија вели да не зна да ли и колику вредност има његова колекција. Додаје да не жели ни да је прода, већ ће разгледнице чувати "док је жив".

Фото В. Илић

- Нисам још донео никакву одлуку о даљој судбини разгледница.

Фото В. Илић

Можда бих волео да их поклоним музеју или архиву, некоме ко ће их сачувати и ко ће нешто из њих учити - закључио је Милија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)