ТРАМПУ ПИСАЛИ СРПСКИ СЕЉАЦИ: Тиче се славне српске историје, позвали америчког председника у посету

В.Илић

18. 09. 2020. у 21:00

ТРАМПУ ПИСАЛИ СРПСКИ СЕЉАЦИ: Тиче се славне српске историје, позвали америчког председника у посету

Фото: ЕПА/Приватна архива

УВАЖЕНИ председниче Сједињених Америчких Држава, г. Доналд Трамп, ми, српски сељаци, одгајени да поштујемо туђе и бринемо о своме и спремни увек да дамо живот за отаџбину и слободу златну, људи од речи и народ који поштује сваког добронамерног, позивамо Вас да посетите место с којег је спасено 500 ваших официра ваздухопловаца, чија судбина би била запечаћена од стране фашистичке потере да не беше наших очева, мајки, браће, сестара и неколицине нас живих сведока.

У једном великом рату и историјском недобу пружили смо им руку спаса, поделили кору хлеба, уступили постељу и бринули као о својим најрођенијим, стављајући сопствене главе у торбу.

Овако почиње, како су га назвали, пријатељско писмо мештана сувоборских села, које су упутили председнику Америке Доналду Трампу, с позивом да их посети у првој одговарајућој прилици. Они су Трампа желели да подсете на највећу мисију спасавања америчких пилота са импровизованог аеродрома на Галовића брду у Прањанима 1944. године, названу Мисија “Халијард”. На овом брду ових дана се ближи крај радовима на изградњи аеродрома и изузетног меморијалног комплекса.

Фото: Приватна архива

Српски и амерички народ не могу и неће да буду непријатељи, а на обновљеном аеродрому,  где је спашено 500 авијатичара, место је где треба да једни другима поново пружимо руку пријатељства, написали су, између осталог, мештани Прањана и околних села. Верујемо да цените такве врлине, верујемо да сте добронамеран човек, верујемо у руку пријатељства коју сте пружили председнику наше државе Србије и надамо се ћете одвојити мало времена да дођете тамо одакле су ваши јунаци отишли у слободу – наводи се у писму Трампу.

Пилоти пред евакуацију/Фото: Народни музеј Чачак

Писмо је потписало неколико десетина грађана Прањана, Коштунића, Каменице, Гојне Горе, Дружетића, Теочина, Брајића, Полома, Бањана, древног Такова..., они који још имају жива сећања на Мисију “Халијард”, или они који памте приче својих предака о скривању и спасавању савезничких авијатичара.

Фото: Приватна архива

Дочекаћемо вас уз дужно поштовање, послужити као и ваше сународнике 1944. године који су гинули за слободу света. Биће то велика част за све нас и тренутак када ћемо се поново загрлити као браћа, и тренутак који ће ући у историју. Ваш и наш народ не могу, не смеју и неће да буду непријатељ један другоме. То је аманет наших дедова, наших предака, а и Ваш задатак да нам помогнете у томе. Са великим поштовањем и дрхтавом руком да ли ћете нас довољно разумети, позивамо Вас да закорачите на горски аеродром који је и наш и Ваш понос за сва времена – закључује се у писму председнику САД.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)