ПЛЕМЕНИТОСТ НЕ ПИТА ЗА ЦЕНУ: Фејсбук група Буди хуман - хуманитарне лицитације за кратко време окупила 110.000 чланова

Д. МАТОВИЋ

17. 09. 2020. у 13:25

ПЛЕМЕНИТОСТ НЕ ПИТА ЗА ЦЕНУ: Фејсбук група Буди хуман - хуманитарне лицитације за кратко време окупила 110.000 чланова

Фото: Новости

НАШЕ мало може да промени нечији свет. Вођене племенитим поривом да помогну, Бранка Зарић, Ивана Марковић, Тијана Мајић и Милена Маринковић пре три и по месеца оформиле су групу на "Фејсбуку", под називом "Буди хуман - хуманитарне лицитације", за прикупљање донација за лечење деце и одраслих.

Позив који су упутиле пробудио је хуманост код многих корисника друштвених мрежа. Групи се дневно прикључи и до 1.000 људи и сада има око 110.000 чланова. Свесни да није много потребно да учине нешто лепо за друге, чланови групе готово сваког минута објављују на зиду фотографије ствари које нуде на продају. Понуда је шаролика, од рецепата, играчака, козметике, одеће и обуће до мобилних телефона и лаптопа. Лицитација траје један дан, а продавци у посту наводе коме је новац од продаје намењен. Победник лицитације новац уплаћује директно на рачун особе којој је потребна помоћ. На овај начин дневно се сакупи од пет до 7,500 евра.

"СТОЈАДИН" ЗА ЛАНУ

ПОРОДИЦА Сливњак је понудила аутомобил "стојадин" и продат је за 20.000 динара. Ауто је очуван и у добром стању.

- Ми смо хранитељска породица, кроз нашу кућу прошло је шесторо деце и лицитација је још један начин да покажемо своју хуманост - каже Славица Сливњак. - Одлучили смо да новац буде уплаћен на рачун мале Лане Јовановић, која болује од спиналне мишићне атрофије. 

- Почело је случајно - говори нам Бранка Зарић, оснивач групе. - На свом профилу лицитирала сам неке ствари и сав приход усмерила на рачун једне фондације која помаже лечењу деце. Тијана, Ивана и Милена су имале сличне идеје и када сам направила групу позвала сам их да ми притекну у помоћ. Без размишљања су прихватиле.

Од првог дана група је брзо почела да се шири и сада имају чак 44 администратора. Група је затвореног типа, али је довољно послати захтев и након пријема у групу, свако може да помогне.

- Потпуно смо самостални - каже Бранка Зарић. - Нисмо огранак ниједне фондације. Саме смо направиле групу и нико нас није молио за помоћ. Немамо додир са новцем, приход од уплата не иде на наше рачуне, већ директно на рачуне корисника. Победник лицитације има рок 48 сати да уплати новац, а једно од правила групе је да се уплатница постави јавно да се види да је новац отишао тамо где треба.

Највећу цену на лицитацијама достигао је мотор који је продат за три хиљаде евра. Тај новац је уплаћен за лечење једногодишње Софије Маркуљевић, девојчице која је ујединила Србију. Ватерполо капица репрезентативца Филипа Филиповића излицитирана је за 120.000 динара, а половна колица продата су за 650 евра.

- Понуда је стварно разнолика, али је то добро за продају, јер свако може ту да пронађе оно што му је потребно - каже Бранка Зарић. - Свакодневно се чујемо са родитељима деце којима је потребна помоћ за лечење. До сада смо успели да сакупимо новац за 12 особа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)