УВЕК ЈЕ ПОНОСНО ГОВОРИЛА ДА ЈЕ СРПКИЊА: Прва дама Канаде је била наше горе лист, Нови Бечеј поносан на Милицу Малруни

Ј. ЛЕМАЈИЋ

17. 09. 2020. у 10:28

УВЕК ЈЕ ПОНОСНО ГОВОРИЛА ДА ЈЕ СРПКИЊА: Прва дама Канаде је била наше горе лист, Нови Бечеј поносан на Милицу Малруни

Фото: Ј. Лемајић

КЊИГА "Mилина земља предака - Породица Пивнички у историји Новог Бечеја", представљена је недавно у граду на Тиси. Али, како је том приликом казао Владимир Давидовић, директор Народне библиотеке у Новом Бечеју, ово дело нема само локални значај, јер је у њој, на српском и на енглеском језику, јавности представљена породица некадашње прве даме Канаде, Милице Миле Малруни рођене Пивнички.

Кућа у којој је она направила прве кораке и одакле су њени родитељи, Богданка и Димитрије, кренули преко Атлантика, налази се на једној од прометнијих траса у Новом Бечеју. Немогуће је не приметити велику, али прилично оронулу кућу на раскрсници улица Вука Караџића и Соње Маринковић. Иако је сада на први поглед неугледан, дом породице Пивнички угостио је великане попут Михајла Пупина, Бранислава Нушића и Лазе Костића. Захваљујући богатој историји која се крије иза њених зидова, у породичној кући Пивничких планира се отварање Музеја српске дијаспоре. Наиме, прошле јесени, када је после три и по деценије, Мила са супругом Брајаном Малрунијем, некадашњим премијером Канаде, посетила Србију и родну варош, са Министарством спољних послова договорено је да се у породичном дому Пивничких направи Музеј српске дијаспоре.

МУЖ ЈЕ ОДАКЛЕ ЈЕ ЖЕНА

ПРИЛИКОМ посете Србији прошле године, Мила Малруни добила је титулу витеза светосавског пацифизма за заслуге у промоцији Србије у иностранству и развијању српско - канадског пријатељства. Том приликом министар Ивица Дачић питао је њеног супруга Брајана Малрунија да ли зна за српску изреку да је муж оданде, одакле му је жена, на шта је он одговорио да је то сто одсто тачно.

- Општина Нови Бечеј одлучила је да откупи кућу од садашњих власника, те ће она бити комплетно реновирана. Централно место у њој заузимаће "Салон Пивничких", у коме су се некад окупљали Пупун, Лаза Костић, Нушић, а Јован Пивнички се дружио и са Владимиром Толстојем, унуком творца "Ане Карењине" и "Рата и мира" - рекао је Владимир Давидовић, директор Народне библиотеке у Новом Бечеју, на представљању књиге о породици Пивнички.

Милица Мила Малруни потомак је угледне новобечејске породице која се 1958. године одселила у Канаду. Милин деда Јован Пивнички (1873-1942) био је први јавни бележник у Новом Бечеју. После одласка у Канаду, Миличини родитељи су наставили да чувају српски идентитет и духовност. Кандило испред иконе Светог Николе није престајало да гори ни у тој далекој земљи. Доктор Димитрије Пивнички завршио је Медицински факултету у Београду, а у Канади је наставио да пружа несебичну подршку младим талентованим људима у расејању. То и данас чини Фондација др Димитрија Пивничког, са седиштем у Монтреалу, која подржава младе научнике у области неурологије.

Са само 19 година, Милица се удала за амбициозног Брајана Малрунија, Канађанина ирског порекла, и са њим се упустила у политичке воде. У више него успешној каријери, Брајан Малруни је 1984. године постао 18. премијер Канаде. Ту функцију је обављао девет година. Мила, типичне словенске лепоте са урођеним стилом у понашању и облачењу, увек је пленила пажњу јавности, а остала је упамћена по томе што је једина жена у Канади која је у изборној кампањи равноправно са мужем држала говоре. Ниједног тренутка није заборавила где јој је дедовина, а српски језик говоре и њена деца Каролина, Бен, Марко и Никола. Са богатом српском духовношћу и историјом упознавала је и своје другарице Ненси Реган, Барбару Буш, Раису Горбачов, Наину Јељцин, Соњу Ганди, покојну принцезу Дајану. Увек за себе поносно каже да је Српкиња!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Goran

21.09.2020. 00:13

Zaista pisete kojesta. O kakvom ponosu pricate .Jako puno je briga za Becej i Srbiju. Njen otac da, jedan je od osnivaca nase crkve u Montrealu ali ona ama bas nikakve veze nema sa nasom zajednicom tj srpstvom u Montrealu tj u Kanadi.Nadjite neke druge teme.