НА КРОВУ БАЛКАНА: Некада су овде били Трачани, а сада су репортери Новости освојили Мусалу, божански врх! (ФОТО+ВИДЕО)

Б. СУБАШИЋ

17. 09. 2020. у 19:33

НА КРОВУ БАЛКАНА: Некада су овде били Трачани, а сада су репортери Новости освојили Мусалу, божански врх!  (ФОТО+ВИДЕО)

Фото: Б. Субашић

ПРОШЛОГ викенда репортери "Новости" раширили су заставу нашег листа на "крову Балкана".

 У старим временима само су се најодважнији усуђивали да крену ка Мусали, 2.925 метара високој тачки на ивици планинског левка дубоког око 600 метара. Њега је у стени издубио глечер који је током леденог доба покривао Мусалу. После топљења, неизмерна громада леда је клизила низ планину и ломила је остављајући за собом реке огромних стена, морене. Остатак леденог доба су и азурна језера у којима се огледају небо и гребен Мусале.

Име највишег врха Балкана гласи "Боголик" или "Близак Богу". То је превод и старијег назива Тангра и данашњег, Мусала, за врх масива Риле у Бугарској. Безбројни су народи, од каменог до информатичког доба, живели и пролазили испод њега, говорећи различитим језицима. Горостас је код свих њих изазивао исто дивљење. Са истим страхопоштовањем посматрали су га древни Трачани са копљем у руци као и савремени планинари са селфи-штапом у десници.

Сваког викенда од јутра се стотине људи тиска на улазу у жичару која из планинског центра Боровец вози до врха Јастребец, на око 2.300 метара надморске висине, одакле је путем и прокрченом стазом потребно око три сата пешачења и пењања до Мусале. Репортер "Новости" је кренуо старим, тежим, путем да би се уверио зашто је Мусала божански врх.

Та стаза почиње од језера и наставља се литицом која је опасна због честих лавина. Над камењаром се уздиже пространа голет до врха Дено, са кога се Мусала види као последњи у низу зупчастих планинских врхова. Пут ка њој води преко уске превлаке у уски простор прибијен уз "кресту" чији су шиљци фантастичне скулптуре које је извајала природа. Како одмиче, стаза је све ужа и опаснија, нагло понире и неочекивано се успиње боком планине. Ипак, жеља за повратком не постоји. Нешто необјашњиво привлачи човека да иде даље једва приметним путељком по ивици понора на око 500-600 метара изнад тиркизних ледничких језера у којима се огледају бескрајно небо и облаци.

Овај опасни пут је, на свој начин, метафора људског живота. На њему се бистри ум замућен свакодневицом и постаје савршено јасна вредност највреднијег и најсветијег поклона који смо икада добили. Име тог поклона је живот. Када се, пужући и грчевито се држећи за сваку избочину над амбисом, стигне на плато Мусале, прво што помислите је: "Хвала ти, Боже". Тада постаје савршено јасно зашто је овај врх Божје место.

СВЕТОСТ РИЛЕ "БЛИСКА БОГУ"

ДАНАШЊЕ име Мусала је скраћеница турског израза "Мус Алах", што значи "Близак Богу". У врлетима Риле се много пре појаве Османлија подвизавао хришћански пустињак Свети Јован Рилски, чији је лик угравиран у плочу на стубу који означава највишу тачку Балкана. Краљ Милутин и Цар Душан су били велики ктитори манастира Јована Рилског. Султанија Мара Бранковић је вратила мошти светитеља у његов планински храм, када су их Турци опљачкали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)