СЕЋАЊА ТРУБАЧА НА ПРЕМИНУЛОГ НОВИНАРА НОВОСТИ: Борина труба нам променила животе

В. ИЛИЋ

14. 09. 2020. у 12:30

СЕЋАЊА ТРУБАЧА НА ПРЕМИНУЛОГ НОВИНАРА НОВОСТИ: Борина труба нам променила животе

Фото Д. Карадаревић

НИКО као Бора Комад (1939-2020) није знао боље да оцени трубача у Гучи. Знао је да у мору трубача препозна оног правог, оног који зна да поштује трубу, оног који ће оставити неизбрисив траг у трубаштву Србије.

Тако је, док је више од пет деценија на Сабору трубача у Гучи најбољем трубачу додељивао "Златну трубу", дар нашег листа, изнедрио Мићу Петровића, Светозара Лазовића Гонга, Фејата Сејдића, Бобана Марковића... Из Бориних руку њима је ишла награда - труба, која је сваком од њих удахнула нови живот..., неки од њих и данас причају како Бори дугују све што су у животу стекли.

- Знао је сваког трубача "у главу". Не само капелнике, већ сваког члана оркестра по имену је звао. Био је пријатељ трубача и сви су га волели - рекао нам је Дејан Петровић, данас најпознатији трубач у Србији коме је Бора такође доделио "Златну трубу". - Сећам се Боре од своје осме, девете године. Био је чест гост наше куће. Отац Мића причао је да му је Бора велики пријатељ. Био је величина од човека, данас је, нажалост, таквих мало. Био је боем, знао је да запева и да уз трубу ужива... Тешко ми је пало када сам чуо да је преминуо.

Сећају се сабораши Бориних дернека у Гучи. Зоре је знао да дочекује уз звуке најбољих трубача Србије. Утркивали су се ко ће пре Бори на увце засвирати.

- Када Бору сретнете у Гучи, то вам је било као да сте угледали Бога. А, он би сваком од нас пришао, поздравио се, руковао, питао би за здравље, и обавезно: "Јесте ли спремни за Сабор, немојте да се брукате?". Молили смо га да му свирамо, јер то је била највећа част за трубача - да свира Бори на увце. После бисмо се хвалили осталим колегама како смо свирали Бори, како смо "уболи" његову песму - казао нам је врсни трубач из Владичиног Хана Бојан Крстић, који је имао ту част да му 2015. године Бора Комад уручи "Златну трубу".

Трубач из Расне код Пожеге Дејан Јевђић, који је троструки добитник "Златне трубе" од "Вечерњих новости", вели нам да је толико догодовштина уз Бору доживео да, како каже, може роман да напише.

Почаст Бора Комад предаје "Златну трубу" Дејану Јевђићу 2013., Фото архива

- Додворавали су му се трубачи на сваки начин. Када би сазнали где живи, они би одлазили код њега у Београд носивши му и прасад и јагњад на ражњу, сир, кајмак и ракију. Знали су и у којим кафанама седи, ту су га чекали и молили га да им уручи "Златну" на Сабору. Он би само прокоментарисао: "Само ви добро одсвирајте, сама ће вам се труба позлатити" - казао нам је Јевђић.

Сви трубачи одреда на сам помен Бориног имена одмах коментаришу: "То је трубачка легенда".

- Није био трубач, али је познавао звук трубе необично добро. Тачно је знао када неко погреши, па га прекори. Свима нам је био ветар у леђа, јер када те Бора у Гучи награди, знај да ти се живот смеши... - закључили су трубачки капелници.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)