ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА ВОЈСКА ДОБИЈА ДВЕ ЖЕНЕ ПИЛОТЕ: Тијана и Лидија ће летети у хеликоптеру газела

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

12. 09. 2020. у 07:10

ПОСЛЕ ДЕВЕТ ГОДИНА ВОЈСКА ДОБИЈА ДВЕ ЖЕНЕ ПИЛОТЕ: Тијана и Лидија ће летети у хеликоптеру газела

Фото Ж. Кнежевић

ПОСЛЕ девет година, Војска Србије добиће две жене пилоте.

Тијана Миленковић (24) из Краљева и Лидија Петровић (24) из Косјерића, које ће данас кадетске униформе заменити официрским, летеће убудуће у хеликоптеру "газела". Свечана промоција најмлађих официра војске одржава се данас на Војној академији, а у прве официрске чинове потпоручника биће промовисано 152 кадета Војне академије и Медицинског факултета ВМА.

Први пут, после 2011. године, када су примљене једине три жене које тренутно лете у српском ратном ваздухопловству, летачке редове појачаће Тијана и Лидија. Са осам мушких колега са класе, ове даме ће од понедељка када се јаве у команду, бити распоређене на своје нове задатке и у нове касарне.

И док је Тијани војнички позив био суђен, Лидију је, како каже, војна служба привука гледањем серије "Војна академија".

ПРОМОЦИЈА НА ВОЈНОЈ АКАДЕМИЈИ

ПРОМОЦИЈА најмлађих потпоручника Војске Србије годинама је приређивана испред Дома Народне скупштине, али уважавајући и поштујући мере епидемиолошке заштите, свечаност ће после 14 година бити поново одржана у кругу Војне академије, у касарни "Генерал Јован Мишковић". Предвиђени су летачки и културно-уметнички програм, летеће ваздухоплови ВС, учестовати припадници Гарде, чланови Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички", драмски и музички уметници.

- Одрасла сам у близини војног аеродрома, а тата Славољуб ми је такође у војсци. Све је некако слутило да ће и мој живот отиће на ту страну. Тата је сањао да буде пилот, али није успео. Чини ми се да све своје снове сада приживљава кроз мене. Био је пресрећан када сам му рекла да желим да будем пилот. Зато је за њега моја промоција посебна - прича Тијана, која ће већ данас понети чин потпоручника.

Лидија каже да је желела да окуша срећу, тестира себе и види може ли да успе у војсци. Када је примљена и када су први пут летели у авиону "утва", знала је да је то њен позив.

- Невероватан је осећај када се постигне нешто што многима није пошло за руком, али нас две се тиме не хвалимо. Сви око нас су поносни, посебно наше породице. Ово је нешто што мора да се доживи, исто као пилотирање хеликоптером. Осећај је невероватан, али то се речима не може описати - каже Лидија због чијег чина је најпоноснији њен деда Милан.

Током петогодишњег школовања Тијана и Лидија су једна другој биле највећа подршка. И у учењу, али и током обука. Спавале су у истој соби, па ће им, како кажу, бити тешко да се навикну да живе једна без друге убудуће. Током година, било је много потешкоћа са којима су се сусретале и избориле.

- Најнезгодније је било јер смо овде било једине. Притисак је био велики и морале смо да научимо да се носимо са тим, да будемо раме уз раме са момцима и да не заостајемо. Нисмо се трудиле да се доказујемо речима, већ смо напорно радиле, а дела су показала колико вредимо - прича нам Лидија.

Од марта, кући нису одлазиле, али су имале свакодневне припреме. Мотивацију за учење одржавале су њихове старешине које су их бодриле.

- Сви пилоти који су нас учили да летимо били су са нама, па нам је то олакшало целу ситуацију. Време смо проводиле у хангару, слушајући њихове приче. Ту смо написале и мастер рад, и спремиле испите који су нас чекали на Академији. Сложна смо група и нико се не издваја. Зато смо ту заједничку муку лакше пребродили - прича лепа Краљевчанка.

Због пандемије вируса корона породице и пријатељи кадета неће присуствовати данашњој промоцији из безбедносних разлога. Ипак, подршка овим младим дамама стиже са свих страна. Када их млађе колегинице сретну, честитају им и желе да сазнају какав је осећај када си на небу. Има и оних који, када их виде на аеродрому, желе да се фотографишу с њима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)