ДО САДА НЕОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ: Одраз Стефана Немање у огледалу - Ниједан споменик није тако урађен

М.Станојковић

06. 09. 2020. у 11:30

ДО САДА НЕОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ: Одраз Стефана Немање у огледалу - Ниједан споменик није тако урађен

Фото промо

ДА се споменик Стефану Немањи попне до висине од 23 метра без иједне грешке, да делови стигну на време, а мајстори раде пуном паром, задужен је Рус Олег Ласкарев (53), "десна рука" Александра Рукавишњикова, аутора спомен-обележја једном од најзначајнијих српских владара, који ће красити Београд.

У престоницу је стигао почетком августа, а на градилишту ће од јутра до мрака надзирати радове на Савском тргу до средине новембра.

Репортери "Новости" шефа руског тима задуженог за постављање споменика затичу на градилишту где са радницима координише истовар делова, који су пристигли камионима из Русије. Као прави домаћин, показује нам сваки делић будућег "мозаика".

- Бићу овде све док се споменик не склопи - каже Ласкарев. - На постављању споменика раде засад руски мајстори. Све напредује како треба. У петак је стигао шлем, који треба склопити на месту, поставити мозаик. Када то завршимо, стижу још два камиона.

Из одела инжењера за нуклеарне ракете Ласкарев је "ускочио" у одело шефа надзора на терену, као део Рукавишњиковог тима. Већ десет година задужен је за постављање многих споменика у Москви, последњи у низу био је - споменик Гладијатору испред стадиона Спартака у Москви. Са Рукавишњиковом је, каже, готово свакодневно на вези.

- Такав је живот. Радио сам у струци, па сам се преоријентисао на овај посао. За мене је то занимљив посао... Мајстор, када замисли како ће све да изгледа, прво ради мале фигуре, па веће, то је заиста интересантан посао. За сваки дан имам план, тачно се зна шта се ради данас, а шта сутра. Не бринем да ли се Александру можда неће нешто свидети - сигуран је Ласкарев.

П.Милошевић

Олег Ласкарев је "десна" рука Александра Рукавишњикова

Док обилазимо Савски трг, показује нам делове жезла, које ће до краја септембра постати целина. Долазимо и до самог постамента, рупе која је ископана, где ће се у огледалу, које ће бити постављено, видети одраз споменика.

- У тој рупи биће постављена клима, односно систем за хлађење, како се стакло не би маглило - каже Олег. - Споменик ће да се огледа у томе, и то ће бити величанствено. Ниједан споменик није тако урађен, то је генијална замисао вајара.

Чуо је наш саговорник да неки оспоравају споменик због величине, али каже да је на то навикао и да ће с временске дистанце, на крају бити прихваћен:

- Тако је било и са Ајфеловим торњем.

П.Милошевић

Делови жезла ускоро постају целина

МОЗАИК - ЗВЕЗДАНО НЕБО

ДОК Олег Ласкарев надзире радове, његов колега Анатонели Челишев мозаик спроводи у дело по замисли мајстора. Радио је и на мозаику у Храму светог Саве у тиму Николаја Мухина.

- Мозаик на споменику Стефану Немањи биће звездано небо плаво, као фреске, са жутим звездама - каже Челишев.

П.Милошевић

УДАРНИЧКИ Делови жезла ускоро постају целина

ЧИЊЕНИЦЕ

  • КОНКУРС за избор идејног решења будућег изгледа споменика Стефану Немањи расписан је 2018. године.
  • ЗА НАЈБОЉЕ решење изабрана је замисао Руса Александра Рукавишњикова.
  • ПРОШЛЕ године почело је изливање у његовом атељеу у Москви, а почетком августа ове године први делови кренули су пут Србије.
  • ПЛАНИРАНО је да буде постављен до средине новембра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

nesicad

06.09.2020. 13:32

Zašto napuknut vizantijski šlem ! Vizantija je majka pravoslavlja i prva velika hriščanska država. Ako Erdogan mrzi Vizantiju i Svetu Sofiju kao crkvu zašto to radimo mi Srbi i Rusi !! Zašto smo zavidni !!

Mića

06.09.2020. 14:49

@nesicad - Та иста земља Ромеја (енгл. Византија?), је тада нас уништавала као аустроугарска на почетку 20 века. Тако да не лупај. Да је ваљала, постојала би и данас.

Bezimeni

06.09.2020. 20:11

@Mića - Sam si se zapleo u lošu retoriku. Da Srbija valja kao država, da li bi postojala do danas, ili ti ovo nazivaš državom? Knjige narode, a ne zvona i praporci - reče jednom jedan Banaćanin....

Komentator

06.09.2020. 14:56

@nesicad - Ne postoji nikakva Vizantija, to je lažni naziv, pravi je Istočno rimsko carstvo. Srbi su ratovali protiv njega. Nemanjići su mu se prodali i zato ih sada slave. Umesto pravog vladara koji je obnavljao srpsko carstvo, Cara Dušana. Ovde njegov spomenik treba da se postavi.