ДОЧЕКАЛИ БЕРБУ "ЗДРАВЉА У БОБИЦАМА": Породица Бојана Марчете из Житишта обрадовала се убирању првих плодова ароније

Богољуб Грујић

30. 08. 2020. у 08:13

ВЕЛИКО одушевљење пратило је прву бербу плодова ароније са плантаже коју је Бојан Марчета из Житишта са породицом оформио у близини своје родне вароши.

ДОЧЕКАЛИ БЕРБУ ЗДРАВЉА У БОБИЦАМА: Породица Бојана Марчете из Житишта обрадовала се убирању првих плодова ароније

Радостан тренутак среће када се плод бере / Фото Б. Г.

Овде је, на локацији где се некада налазила запуштена њива, коју десетак година нико није обрађивао, засадио 700 стабала ароније.

- Пресрећан сам јер смо почели да убирамо плодове ове лековите и здраве биљке - каже Бојан Марчета.

Мукотрпан је, каже, био посао уређивања терена за плантажу. Од сечења трња, тарупирања и орања, па до садње луцерке која је за пет година успела да искорени шибље које је ружило њиву. Тек пошто је луцерка успешно одрадила свој посао, уследила је садња ароније и редовно кошење траве, као и одржавање саме биљке.

КАКО истиче, ноћна мора сваког узгајивача ароније је рутава буба, која жестоко напада и уништава биљку, па је силну борбу водио како би се решио штеточине није мимоишао ни његову плантажу.

- Половином августа кренула је прва берба. Од раних јутарњих сати, чланови моје најуже породице и ја почели смо да беремо аронију, на велико задовољство свих нас - не крије усхићење Бојан.

Фото Б. Г.

На плантажи породице Марчета, на којој је 700 стабала ароније, за један дан убрано је више од 70 килограма плода, који је унапред продат, све до последње бобице.

ПУНО залагања и тежачке муке, како каже Бојан, потребно је да би се дочекао радостан моменат када се плод бере. Килограм "здравља у бобицама", како произвођачи називају аронију, продаје се по цени од 250 динара. Са парцеле од око два хектара и 700 засађених жбунова, ове године укупан род је око пола тоне ароније.

У Банату готово да ароније и нема, а произвођачи овог јагодичастог воћа кажу да је под аронијом једва сто хектара у целој Србији.

ВОДИ ИНФО-ПОРТАЛ

ПРЕ авантуре са плантажом ароније, Бојан Марчета је радио у иностранству. А из велике љубави према фотографији и снимању, бави се и информативним радом, и први је човек локалног инфо-портала, на којем свакодневно објављује вести и видео-снимке из Житишта и места у околини ове мале средњобанатске општине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)