НИЈЕ МОГАО У ЕВРОПУ, ПРОШПАРТАО ЈЕ СРБИЈУ: Параћински бициклиста Златко променио план због короне, за 25 дана обишао земљу уздуж и попреко

Зорана Рашић

30. 08. 2020. у 07:27

КОРОНА је овог лета "помрсила рачуне" параћинском авантуристи и бициклисти, професору историје Златку Јовановићу, који својим двоточкашем није могао ван граница Србије.

НИЈЕ МОГАО У ЕВРОПУ, ПРОШПАРТАО ЈЕ СРБИЈУ: Параћински бициклиста Златко променио план због короне, за 25 дана обишао земљу уздуж и попреко

Златко Јовановић са својим двоточкашем / Фото Приватна архива

Ипак, популарни Злаја се није одрекао бициклизма. Пре неколико дана вратио се са путешествија под називом "Србијом коју волим", јер ако није могао ван земље, педале је окретао унутар ње. Више од хиљаду километара новим двоточкашем превалио је кроз Србију, па је из Параћина уместо у Португалију и Шпанију, кренуо пут Неготина и Зајечара.

- Возио сам потом на север, дунавском трансферзалом до границе са Румунијом, попео се до Кикинде, па преко Новог и Старог Бечеја у Новом Саду преспавао две ноћи. Одатле сам стигао у Сремске Карловце, па затим на Фрушку гору, што ми је баш било напорно. Истог дана сам се спустио у Руму и Шабац, где сам такође преспавао и наставио даље у Лозницу. У Бањи Ковиљачи остао сам две ноћи, а путовање бициклом сам завршио у Ваљеву, где сам покупио свог сестрића, па смо се вратили возом - прича Злаја, који се после 25 дана окретања педала враћа обавезама у школи.

НАЈВИШЕ му је у сећању остала вожња уз Дунав, а запамтио је и банатске стазе. Најтежа деоница била је од Лознице до Ваљева, дуга 87 километара. То је брдско-планински пут који могу да издрже само изузетно спремни бициклисти.

"ЦРНИ КОНТИНЕНТ" НАРЕДНОГ ЛЕТА

БИЦИКЛИЗАМ је Јовановићу "ушао у крв", а упознао је на својим путовањима људе који практично живе на овом превозном средству.

- Следећег лета возићу до Северне Африке и Марока, са још двоје колега прећи ћу на "црни континент" на Гибралтару. У контакту сам са мароканском амбасадом и конзулом и рекли су ми да ћу добити визу без проблема - наглашава Златко, који инсистира да забележимо да за све своје бициклистичке туре има спонзоре и да га тако ни његова последња вожња није коштала ни динара.

- Нисам се нешто посебно спремао, само сам неколико дана пре поласка возио бицикл по Параћину - напомиње Јовановић. - Генерално сам у доброј кондицији, бавим се спортом, мада бициклизам није уопште лак. Обишао сам Србију уздуж и попреко, улазио у куће људи, водио дневник. Уопште ми није жао што овог лета нисам изашао из Србије. Била је ово изузетна тура која ће ми сигурно остати у сећању као и вожње по свету.

Међу Златковим последњим импресијама велика српска светиња, манастир Тумане, заузима посебно место. Налази се близу Голупца, Браничевски округ. Отишао је код игумана Димитрија и питао га за конак, тако да је преспавао једну ноћ у том манастиру, а ујутру присуствовао литургији. После Голупца је Дунав прешао старом скелом на чекрк, па возио до Беле Цркве, где је спавао у шатору. Златко каже да је нови бицикл издржао тест, осим што је два пута морао да крпи гуму. Два пута га је задесило и невреме, али је успео некако да се склони.

Златко испред манастира Тумане / Фото Приватна архива

А далеким путовањима бициклом по свету овај необични Параћинац враћа се већ наредног лета. Прошле године возио је до Москве преко Карпата, пре тога је педалао до Једрена у Турској, стигао потом у Тбилиси, главни град Грузије, па у Јерменију. Двоточкашем је обишао и Свету гору, такође Италију, где је у Барију био на поклоњењу моштима Светог Николе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)