ЗА СТРАХ 10.000, А ЗА РАНЕ 100.000 ДОЛАРА: Радници из нашег региона, који су радили у америчким војним базама, узимају одштету

Ј. СТОЈКОВИЋ

26. 08. 2020. у 07:51

ГРАЂАНИ Северне Македоније, највише из Куманова, али и из БиХ, Србије, као и из Црне Горе, који су као логистичка подршка радили у америчким базама у Ираку и Авганистану узимају од 10.000 до 100.000 долара одштете од америчких осигуравајућих компанија на име физичких повреда или психичких траума задобијених током рада у овим базама.

ЗА СТРАХ 10.000, А ЗА РАНЕ 100.000 ДОЛАРА: Радници из нашег региона, који су радили у америчким војним базама, узимају одштету

Највише клијената тренутно је из Куманова / Фото Ј. Стојковић

Тренутно се, према незваничним подацима, пред америчким судовима води више од хиљаду оваквих спорова.

Адвокат из Куманова Христијан Георгиевски, за "Новости" потврђује да његова адвокатска канцеларија заступа више од 200 радника углавном из Куманова, али међу клијентима, како каже има и држављана Србије, БиХ и Црне Горе.

- Минулих година много грађана из нашег региона радило је у америчким базама у Ираку, Авганистану и другим подручјима Блиског истока - каже Георгиевски за "Новости". - Као и на било ком другом радном месту, неки од њих су током обављања радних задатака у базама, за време војних операција били повређени. Стога имају право на надокнаду од одговарајућих компанија у којима су осигурани. Наши подаци показују да тренутно постоји више од 700 активних случајева људи из нашег региона за надокнаду штете, а заступају их и други адвокати.

У сарадњи са адвокатским канцеларијама у Америци, адвокати са Балкана који раде овакве случајеве кажу да се све више држављана Северне Македоније, Србије, БиХ и Црне Горе користи ову законску могућност.

- Надокнада штете се обично креће од 10.000 долара минималног износа, до 100.000 када је реч о озбиљним повредама ватреним оружјем. Наравно све тужбе треба да буду поткрепљене адекватном медицинском документацијом - каже адвокат Георгиевски, и додаје да накнаду не добијају сви који воде поступке, али у случајевима где постоји одговарајућа документација нема дилеме у коначан исход.

Већина je радилa као логистичка подршка / Фото Sgt Rupert Frere

Досадашња судска пракса показује да поступци обично трају од девет до 12 месеци, али због ситуације у Сједињеним Државама и епидемије вируса корона неки процеси су трајали од 15 до 18 месеци.

ОД ВОЗАЧА ДО МЕДИЦИНАРА

ИАКО не постоји званична евиденција, претпоставља се да је током последње две деценије, више од 20.000 људи из нашег региона радило као логистичка подршка америчкој војсци у базама у Ираку и Авганистану. Многи од њих су и даље у базама и раде најразличитије послове, од возача до пружања медицинске помоћи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)