УПРКОС АПЕЛИМА СЗО И ЛЕКАРА: Млади у Србији прате овај амерички тренд - опасно је

А. З. КЛИСУРИЋ

23. 08. 2020. у 15:30

МИРИС различитих воћних арома и даље се шири у близини наргила барова, иако је посећеност опала током пандемије вируса корона.

УПРКОС АПЕЛИМА СЗО И ЛЕКАРА: Млади у Србији прате овај амерички тренд - опасно је

Фото Depositphotos

Локали у којима се суграђани могу "почастити" овим источњачким ужитком, и даље имају госте, али у мањем броју. И поред упозорења лекара на штетност пушења наргиле, ова врста забаве најпопуларнија је међу млађом популацијом.

Репортери "Новости" обишли су неколико престоничких наргила барова, који су последњих година изузетно популарни међу младима. Пре пандемије, ове врсте барова врвеле су од конзумената наргиле, сада је ситуација мало другачија, објекти који немају баште скоро да су потпуно празни.

- Од када је кренула пандемија, ретки су гости. У једном тренутку скоро да нам нико није ни долазио. Сада се полако враћају људи, али то је далеко од онога колико их је било пре ове ситуације са короном - каже нам Марија М., која ради у једном од престоничких наргила барова, на Врачару. - Пошто немамо башту, па затварамо у 21 час, променио се термин доласка гостију. Некада су највише свраћали у вечерњим сатима, сада долазе у рано поподне.

ИЗАЗИВА ЗАВИСНОСТ

ПУШАЧИ који користе наргилу са дуванским пуњењем у ризику су да постану зависни. Једна студија у Америци показала је да се 28,4 одсто пушача јавило за одвикавање од наргила, а више од половине њих нису успели у намери да престану са конзумирањем.

МАРИЈИНЕ колеге сагласне су да је посетилаца много мање, али да у овакве врсте барова у највећем броју случајева свраћају стални гости.

- Посао јесте доста опао, али у овој ситуацији највише нам долазе људи који су редовни гости, вероватно из разлога што имају поверења и знају како радимо. Боље пролазе наргила барови који имају башту јер је људима пријатније да буду на отвореном - испричао нам је Немања Д.

Фото В. Данилов

Посетиоци са којима смо разговарали, рекли су нам да су се опустили и да више не страхују од короне.

- Страх је постојао на почетку, придржавали смо се мера, нисмо толико излазили. Сада у овај наргила бар долазим редовно јер моја пријатељица ради овде. Некада је долазило цело друштво, данас је ту само нас троје, остатак пријатеља још увек се придржава препорука. Надамо се да ће се све ово ускоро средити и да ће нам се животи вратити на старо - каже Милан З.

ЗАБРАНА У БиХ

КРИЗНИ штаб за заштиту и спасавање Брчко дистрикта у Босни и Херцеговини, пре неколико дана донео је одлуку о забрани употребе наргиле, као једну од мера у спречавању ширења заразе вирусом корона. Како је кризни штаб објаснио, на овај корак су се одлучили због доказа да се наргила не користи на хигијенски исправан начин, а последица тога је - могућност преноса вируса корона.

СТАРИЈИМ суграђанима који свакодневно пролазе поред наргила барова није јасно како се млади не плаше јер сви "дувају" у исту цев.

- Када кренем на пијацу или код лекара, у било које доба дана осећа се мирис различитих арома, стварно не разумем ове младе како се не плаше да се заразе - приметио је један пензионер.

Иако млади редовно посећују наргила барове, Светска здравствена организација апелује на родитеље и љубитеље наргиле упозорава на штетност овог ужитка. Једна "сеанса" штетнија је од сто попушених цигарета, лекари упозоравају да је дуван у наргилама препун канцерогеног катрана који изазива рак. Колективно конзумирање може поспешити ширење заразних болести.

Према тврдњама лекара, опасност прети из пластичних лула, а бактерије се на овом материјалу лакше размножавају. Такође, они који не конзумирају наргилу али седе у задимљеним просторијама изложени су штетним материјама. Претња је гушћи и јачи дим, а варку представља сладак мирис, па се ствара илузија да штетност не постоји.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)