РУСКИЊА КОЈА ЛЕТИ НА МАРС ЗА НОВОСТИ: Ако пратите срце, цео универзум ће вам помоћи на овом тешком путу

С. Ровчанин Томковић

19. 08. 2020. у 16:21

РУСКИЊА Анастасија Степанова је космонаут, жена која има "акредитацију" новинара из свемира, специјалиста за изолацију, спасилац, инжењер на Институту за биомедицинске проблеме Руске академије наука и помагач у слању дечјих снова у космос!

РУСКИЊА КОЈА ЛЕТИ НА МАРС ЗА НОВОСТИ: Ако пратите срце, цео универзум ће вам помоћи на овом тешком путу

Новости

На ову, најблаже речено, богату биографију, спрема се да дода још једну ставку - прва жена на Марсу.

Она ће бити један од говорника на сутрашњој онлајн конференцији "Солидарност и сарадња - Жене лидери и свет после пандемије", у организацији Министарства рада и социјалне политике. А, пре тога, ексклузивно, за "Новости", прича о припремама за експедицију, животу у изолацији и пре короне, жељи да посети Србију.

Како нам је рекла, када се одлучила да њен пут иде ка свемиру, питали су је шта јој је то требало, говорили јој да је изабрала професију, јер није удата, али су се временом мишљења променила, а она се навикла на коментаре.

Новости

- Све каже она изрека "пси лају, каравани пролазе". Навикла сам на то да људи имају разна мишљења. Мој посао доноси много доброга. Свака мисија свемирске симулације подстиче напредак. Професионално, али и да постанем боља особа. Верујем да свемир, космонаутика и наука развијају добро у нама. Свемир нам показује да је наша планета део нечега много већег него што бисмо икада могли да замислимо - говори нам Степанова.

Када се пријавила да буде део мисије "Марс 160", после селекције на стотину кандидата, провере физичких и менталних способности, ушла је у најужи тим од шесторо чланова експедиције. У изолацији је провела 80 дана у пустињи Марс, у Истраживачкој станици у Јути, месец у ненасељеном делу острва Девон у Канади, 120 дана у оквиру експеримента "Сиријус 19", вежбајући за походе који је чекају.

РАДУЈЕМ СЕ ДОЛАСКУ У БЕОГРАД

СТЕПАНОВА је требало да буде гост Београда у марту, али је посета одгођена на октобар. Позвао ју је министар рада Зоран Ђорђевић, да у оквиру пројекта "Јединство", чији је амбасадор, подржи децу оболелу од рака.

- Част ми је да будем позвана због тако хумане ствари и то у земљу коју сам одувек желела да обиђем. Радујем се што ћу делити знање и искуство и уживати у лепоти и историји Србије - каже Степанова.

У овим станицама симулирано је како ће изгледати први астронаути који су проучавали Марс. Острво Девон и пустиња Јута имају много сличности са Марсовом геологијом, наслаге гипса, кратере, пустињску климу, минерале глине, пешчане дине... Посада је радила под ограничењима с којим би се могла суочити на Црвеној планети, уз ограничен лични простор и слободу деловања, уз излазак само у свемирском оделу и могућност повреда, па и смрти, али и да у сусрет дође поларни медвед на Девону.

- Навикла сам на изолације. Али, у случају короне имате интернет, можете наручити било коју храну, прошетати двориштем и погледати залазак сунца. Нисмо имали такав луксуз у нашим свемирским изолацијама. Током карантина говорила сам о изолацијама, како би се људи осећали боље, користили моје савете, а показала сам и тренинг у скученом простору - каже Степанова.

Свим дамама које можда сањају да постану космонаути, Рускиња поручује да морају бити храбре и следити снове:

- Не плашите се да ћете променити живот и почните да следите свој став, чак иако нисте тако млади. Ако пратите срце, цео универзум ће вам помоћи на овом тешком путу. Не бојте се неуспеха, плашите се непокушавања.

Новости

И поред тога што је исход мисије, уз све припреме и стварање што мањих шанси за евентуалне проблеме, непознат, тим нема дилему да у наредним годинама, жели да се упусти у авантуру одласка на Марс, живота у колонији, и чекања око две године, док се не створе услови за повратак на Земљу. Па је једина порука за Степанову и екипу у наслову њене књиге: "Желим вам добар лет".

ЖЕЉКА И КСЕНИЈА

НА онлајн конференцији говориће и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и Ксенија Вучић, бивша супруга председника Србије Александра Вучића. Преко "екрана" јавиће се и Елеонора Митрофанова, бивша заменица министра спољних послова Русије, која је 2003. године постала прва жена на тој функцији, у Руској Федерацији. Она је раније и била гост Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)