НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Угрожени темељи светиње, Албанци не стају с радовима

Драгана Зечевић

18. 08. 2020. у 12:00

МИ нисмо против изградње пута према Црној Гори, али тај магистрални пут не може да пролази кроз заштићену манастирску зону.

НОВОСТИ НА ЛИЦУ МЕСТА: Угрожени темељи светиње, Албанци не стају с радовима

Новости

Јасно је одређено да је градња, поготову транзитних путева кроз заштићену зону, активност која је законом забрањена, због ширине тог пута, али пре свега због његове близине манастиру. Јер уколико би тај пут прошао поред манастира, имао би огромног утицаја на инфраструктуру, на загађење, буку и читав низ фактора који би вишеструко угрозили манастир, а самим тим и цркву.

Новости


Овим речима отац Сава Јањић, игуман манастира Високи Дечани, за "Новости", објашњава зашто се монаштво ове светиње, али и Епархија рашко-призренска противе изградњи пута  Дечани - Плав који би пролазио кроз заштићену манастирску зону.
На прилазном путу од центра Дечана, према манастиру, на којем су и започети радови који су узбуркали Београд, али и светску јавност, затекли смо камион миксер. Неколико радника бетонирало је потпорни зид поред пута. Дакле, масовних радова нема, али ипак, мир поред богомоље ремете машине. Предвиђено је да нова магистрала прође на свега 40 метара од светиње, а председник општине Дечани Башким Рамосај категоричан је:
- Радови ће бити настављени по сваку цену.

Новости


И по обиму изведених радова, којима смо сведоци, закључујемо да Албанци неће тек тако одустати од зацртаних циљева, без обзира на то што их на "паркирање" механизације обавезује и пресуда судова тзв. Косова, али и притисак дипломатских представника у Приштини. Одмакли су доста. Пут је проширен, скинут је асфалт и одрађени су припремни радови.
На неколико десетина метара одатле наилазимо на видиковац крај којег је возило Кфора. То је први пункт на прилазу манастиру.   
Објашњава да је братство манастира сазнало из медија да је косовски премијер Авдулах Хоти затражио суспензију радова и каже да у светињи очекују да ће решење за овај пут бити у складу са законом. Ако би се наставила градња, свакодневни пролазак тешке механизације и великог броја теретних возила може утицати и на статику црквеног објекта из 14. века. Мада је светиња отворена и за посете верника, војници Кфора на прилазном пункту контролишу све придошлице. Настоји се да у светињи буде највише по петоро посетилаца.

Новости


- Манастир је отворен за посете, али се због дешавања последњих дана око радова на путу верници изгледа баш и не усуђују да долазе у већем броју - говори нам монах којег срећемо на улазној манастирској капији.
Каже да на свету нигде не постоји тако нешто да се радовима угрожава културна баштина, и то која је на листи Унеска.
- Ми заиста не можемо да утичемо на то, јер то је питање између локалне самоуправе и косовске владе - одговара нам потом игуман Јањић на питање зашто локалне власти не граде пут заобилазницом изнад манастира за који постоји план и који је познат и међународним представницима.
На питање како коментарише то што општинске власти годинама не спроводе судску одлуку и не враћају манастиру део имања и то што је председник албанске општине изнео низ увреда на његов рачун, игуман Сава одговара да монаштво светиње не жели лоше односе ни са локалном самоуправом нити са локалним становништвом, али да желе да заштите и очувају своју имовину.
- Ми само желимо да се испоштује судска одлука. Надамо се да ће одлука о упису земље коју је донео Уставни суд Косова бити испоштована - закључује игуман Високих Дечана Сава Јањић у разговору за "Новости".

АНА БРНАБИЋ: ОЧЕКУЈЕМО ЦИВИЛИЗАЦИЈСКО РЕАГОВАЊЕ

- Надам се да ће сви међународни актери почевши од Унеска, преко ЕУ, бити јасни не само у осуди, већ и у спречавању да се наша културно-историјско-верска баштина не урушава, угрожава, већ да се чува - поручила је јуче у Сенти премијерка Ана Брнабић.

Она је истакла да та баштина није важна само за нас већ за цео свет:
- Очекујем да око тога нема разговора и да се на томе ради на начин како је цивилизацијски исправно.
КФОР ОБЕЋАВА БЕЗБЕДНОСТ

- Мисија Кфора није задужена за инфраструктурна питања, али имамо обећање команданта Кфора да ће војници учинити све да се у манастиру живи безбедно и сигурно - каже нам игуман, упитан која је била порука команданта Кфора приликом суботње посете. Истовремено објашњава да су Високи Дечани једина православна светиња на КиМ коју због специфичне ситуације чувају војници Кфора. Пунткови се налазе са обе прилазне стране манастиру, али војници бораве и у самој светињи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)