МЕДВЕДИ СИШЛИ СА ТАРЕ НА КОЛУБАРУ: Шуме ваљевског краја богатије за нове становнике, који се појављују искључиво ноћу

Б. ПУЗОВИЋ

15. 08. 2020. у 11:14

МЕДВЕДИ СИШЛИ СА ТАРЕ НА КОЛУБАРУ:  Шуме ваљевског краја богатије за нове становнике, који се појављују искључиво ноћу

Снимак са сигурносних камера у околини Лазаревца

У шумама Колубарског округа недавно је, после дуго година, примећен - мрки медвед, чије је једино станиште, у Србији, на планини Тари.

Нови становници ваљевског краја уочени су у околини Уба, у селу Мургаш, те код Мионице, подно Дивчибара, али и на београдском подручју - у шумама око Лазаревца!

На подручју Мионице и Уба до сада је регистровано шест медведа - одрасли мужјак и две женке са по три мечета. Мрки медведи, који су строго заштићена врста, а одрасле јединке непрекидно се прате уз помоћ одашиљача. Недавно, на Малом Маљену, мужјаку се изгубио сигнал, посумњало се да су га устрелили криволовци, али срећом, уз помоћ електронских уређаја стручњаци Биолошког факултета, који су га чиповали и прате га, успели су да га лоцирају, живог и здравог.

Медведи су примећени приликом прегледања снимака сигурносних камера. Појављују се искључиво ноћу, а најбољи снимак забележен је сигурносном камером у околини Лазаревца...

- Мече, високо око метар, тешко између 70 и 80 килограма, дошетало је у село Мургаш, неколико дана се задржало у близини једне кланице, тражећи храну, али га више не виђамо - каже Зоран Марковић, председник Ловачког удружења "Тамнава" у Убу. - Није причинило никакву штету на усевима, или пчелињацима. За житеље Тамнаве, појава медведа је можда новост, али то је дивљач као свака друга, не представљају опасност, све смо предузели да их заштитимо и да се врате одакле су дошли. Медведи су доскоро били на ивици изумирања, сада су се вратили и треба им помоћи.

СТАРИЈИ ТЛАЧЕ МЛАЂЕ

- Планина Тара препуна је медведа и они, полако, прелазе на територију Повлена и Маљена, те у ниже пределе ваљевског краја, тражећи храну - објашњава Марковић. - Очекујемо да се у наредном периоду популација медведа у овом крају и повећа, што неће представљати проблем. У сезони парења, старији, јачи медведи отерају млађе мужјаке, који немају куда, па силазе у ниже пределе и тада се појављују у нашим крајевима...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)