ЧУВА ОД ЗАБОРАВА ЖИВОТ ЗАВИЧАЈА: Мирослав Ж. Симић, из Драгова, код Рековца, и у осмој деценији темељно истражује и пише

З. Глигоријевић

14. 08. 2020. у 10:38

ЧУВА ОД ЗАБОРАВА ЖИВОТ ЗАВИЧАЈА: Мирослав Ж. Симић, из Драгова, код Рековца, и у осмој деценији темељно истражује и пише

Мирослав Ж. Симић / Фото З. Г.

ТРЕНУТАК када су засветлеле прве сијалице у левачко-драговском крају, када су се зачули звуци радио-апарата, али и време када су мештани први пут угледали покретне слике на школском ТВ пријемнику, све то је забележио у својој 20. књизи Мирослав Ж. Симић (76), из Драгова, код Рековца.

У мноштву података, књига за коју аутор каже да је левачко-драговска "чуваркућа", брани од заборава податке које су многи већ давно отписали.

Поред свих важних установа, организација, удружења и друштава у њој су побројана и имена многих виђенијих људи пореклом из Драгова, попут професора др Kосте П. Тодоровића, светски признатог стручњака за заразне и тропске болести, који је 1972. године Југославију спасао од епидемије вируса вариола вера, Милосава Митровића, солунца чији је лик на етикетама чувеног јагодинског пива, Јована Токе Ћирковића, легенде хармонике, Павла Ђуровца, тежака из Волујка који је живео у три века (18., 19. и 20), јер је рођен 1798. године, а умро 1908. године, убијеног дописника "Вечерњих новости" Милана Пантића...

Симић нам у књизи открива и детаље из живота солунца Милосава Лосе Митровића, заштитног знака јагодинског пива, Јагодинског чиче, који је више деценија проносио славу Драгова, Левча, али и целе Југославије.

Симић наздравља јагодинском Чичи

Његов лик утискиван је на свим етикетама буради, флаша и пиварских чаша. Како је био ратни војни инвалид и ампутиране су му обе ноге, увек је путовао коњском чезом, па је добио и надимак Чича Чеза.

- Када је Јагодина 1946. године променила име, на флашама је тада писало "Пивара Светозарево". Страни увозници почели су да враћају шлепере пива, јер су мислили да то није јагодинско, све док енигма није била разрешена - каже писац.

Најновија књига овог вредног истраживача, писца и публицисте печат је његовог рада и својеврсна енциклопедија у малом.

Поглавље "Ко је ко"

ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПРИПРЕМЕ

КЊИГУ је Симић радио пуне четири године. Користио је грађу Историјског архива "Поморавље", који ће књигу и штампати.

- Кроз 18 поглавља на 432 стране и дупло више илустрација и фотографија хронолошки описујем бурни живот села Дубнице, Волујка и Пуљака од 1837. до 1900. године, као и "новорођеног" Драгова, од 1900. године до данашњих дана - каже писац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)