ТИШИНА ОБАВИЛА ВАРОШ: Да није епидемије короне, ове седмице био би одржан јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи, која је - празна

В. ИЛИЋ

12. 08. 2020. у 13:00

ТИШИНА ОБАВИЛА ВАРОШ: Да није епидемије короне, ове седмице био би одржан јубиларни 60. Сабор трубача у Гучи, која је - празна

Ове године не одјекују трубе

МОМЕНАТ када на стадиону крај Бјелице, месту са кога труба звучи најлепше и одјекује најдаље, чујете своје име уз оно добитник "Златне трубе", дара "Вечерњих новости", за сваког трубача је један од најрадоснијих дана у животу.

У том тренутку нисте ни свесни да ће вам се баш од тада живот променити готово из корена. Ваше име остаће заувек златним словима исписано у аналима највећег сабора на свету - Сабора трубача у Гучи.

Овако углас говоре три трубачка аса - Дејан Јевђић, Марко Трнавац и Иван Јовановић, којима се посрећило да на највећој трубачкој фешти на планети буду проглашени за "златне" трубаче. Ове године, нажалост, због епидемије короне, неће одјекнути саборска химна "Са Овчара и Каблара" из стотина српских труба, неће бити даноноћног лудовања по гучкој вароши, нити ће "Златна труба" нашег листа обрадовати неког капелника... Трубе су утихнуле не само у Гучи и у чувеној "Броћића авлији", где се лумповало уз звуке мајстора од уранка до заранка, већ их нема ни на весељима... Пате сабораши, а најтеже је трубачима.

- Жао ми је што ове године нико неће осетити ту радост. Тачно пре три године сам освојио "Златну трубу" у Гучи, и могу слободно да кажем да је управо тај тренутак био прекретница у мојој каријери. Тада нисам ни био свестан колика је "вредност" награде, а тај моменат када сам је преузимао никада нећу заборавити. Волео бих да га опет доживим - рекао нам је Иван Јовановић, трубач из Ужица. - Моја каријера је блистала, од тада, па до тренутка када је проглашено ванредно стање у држави. Скоро да нисмо ни наступали ове године, али у сваком случају је најбитније да смо живи и здрави, доћи ће и боља времена. Без обзира на тренутно стање у држави и свету, сматрам да се не треба предавати већ радити и борити се, у најмању руку да се вратимо на "место" где смо били пре пандемије. Поред активности са трубачким оркестром, организовао сам и нови бенд, мали, али одабран, такорећи сходан ситуацији... Броји свега четири члана - хармонику, гитару, контрабас/бас гитару и трубу. Репертоар је разноврстан, са много трубачких инструментала, који много интересантно звуче на нашем споју инструмената. Баш због тога смо и јединствени.

Јевђић има среће, јер је запослен у Војсци Србије, у Пожеги, па има редовна примања. Трнавац у родним Мршељима има доста земље и стоке, те је ангажован на сеоском имању. Ипак, обојица нађу времена да засвирају у "златну". Веле да их то у живот враћа и даје им снагу у ова тешка времена. Понекад, на мањим окупљањима, на отвореном, засвирају за народ.

- Делимо судбину нашег народа, шта да радимо. Тешко јесте. Замислите да сте цео живот уз трубу и одједном се деси да морате да је одложите. Надамо се да ће се ова пошаст ускоро завршити. Велика је штета што није могао да буде одржан јубиларни 60. Сабор, али верујемо да ће наредне године то бити догађај за памћење - рекао нам је Јевђић. - "Вечерње новости" су ретке новине које подржавају нас трубаче, које су увек биле уз нас, помагале нам... Зато вам велико хвала!

Иван Јовановић

900 "НОВОСТИ" ЗА СЛИКУ!

ЈОВАНОВИЋ је у знак захвалности "Вечерњим новостима" које су му доделиле "Златну трубу" направио посебну фотографију. Ангажовао је професионалног фотографа Гарија Павловића, сакупљао примерке "Новости" од тренутка када је победио на Сабору и овековечио свој лик и омиљену трубу, међу близу 900 насловница нашег листа!

- То је само мали гест поштовања према редакцији, којој дугујем велику захвалност - казао је Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)