ХРАМ ВЕРЕ, ЉУБАВИ И СЛОГЕ: Патријарх Иринеј освештао темеље прве цркве у селу Раковица, надомак Београда

М. МАРКОВИЋ

11. 08. 2020. у 22:01

ХРАМ ВЕРЕ, ЉУБАВИ И СЛОГЕ: Патријарх Иринеј освештао темеље прве цркве у селу Раковица, надомак Београда

Служба патријарха Иринеја / Фото Милена Анђела

ОДАВНО није било такве свечаности у селу Раковица, надомак Београда. Дуго није било толико младости и радости, као што је било, у уторак, на освећењу темеља прве цркве у селу надомак Авале. У њој су, пратећи пароха Јована Стоиљковића и нејаке ручице уградиле шачице малтера своје, православне вере.

Храм је пројектовао тим проф. др Љубише Фолића: архитекта Владан Читличанин и конструктор Радован Вујовић. Професор Фолић је архитекта бројних косметских светиња, које су током протеклих деценија страдале у погромима.

Темеље будуће цркве, између главне улице у селу Раковица и узвишице одакле пуцају видици на све стране, освештао је патријарх српски Иринеј, уз саслужење свештенства и монаштва. Проломила се песма "На многаја љета".

- У овом, будућем храму, који ће духовно украсити ово лепо место, посвећеном значајној личности наше цркве и наше Христове вере, великомученици Марији која се жртвовала за име Христово, сабираћемо се и сакупљати да у њему, не само чујемо реч Божју и истину Божју, већ да чујемо и оно што се нигде на другом месту чути не може: о вери нашој, циљу и смислу нашег живота - беседио је, после освећења, патријарх српски, Иринеј.

На узвишици која спаја Јајинце и село Раковицу, свештенство и монаштво патријарха је дочекало као у празник над празницима.

- Подижемо цркву Господу и светим угодницима његовим - обратио се патријарх окупљенима. - Али, ми треба да знамо, кад подижемо ову светињу, да не мислимо само на то да подижемо грађевину, чије темеље данас освећујемо. Ми треба да знамо да је народ, жива црква Христова. Она није, само грађевина. Она је храм вере и љубави. Храм српске слоге, која нам је потребнија него икада. То је, да поштујемо себе саме, да градимо и јачамо љубав међу нама. Много је труда потребно да на овим темељима започето и завршимо. Да овде, дочекамо и прву свету литургију. Да се у овом храму окупљамо. Да с љубављу овде долазимо и да се с љубављу овде растајемо. Никада нам није била потребнија та љубав него што је сада. Да поштујемо своје ближње као самога себе. Јединство и слога међу нама, никада нам нису били потребнији.

НАЈЈАЧИ СУ ТЕМЕЉИ НАРОДА

ПАТРИЈАРХ Иринеј је, у уторак, на свечаности освећења темеља цркве у селу Раковици, посвећеној Огњеној Марији, уручио грамате подвижницима који су помогли и помажу да се ова црква подигне: Невену Јерковићу, Вукићу Николићу и брачном пару Сњежани и Недељку Колару из Сиднеја.

- Најјачи су темељи светиња које подиже народ - казао је патријарх.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)