БОЛУЈЕ ОД РАКА, ПЕНЗИЈА МУ 4.500: Тужна судбина Боже Цицваре (66), избеглице из Славоније у Жабарима

Д. Новковић

11. 08. 2020. у 13:11

БОЛУЈЕ ОД РАКА, ПЕНЗИЈА МУ 4.500: Тужна судбина Боже Цицваре (66), избеглице из Славоније у Жабарима

Божо Цицвара данас / Фото Д. Н.

Божо Цицвара (66) из Жабара, избеглица из Славоније, пре годину дана оболео је од карцинома плућа.

Ова тешка дијагноза захтева дуготрајно и свеобухватно лечење, али Божо за тако нешто нема пара, а више - ни снаге. Он и супруга Радмила живе испод границе сиромаштва, само од његове пензије која износи свега 4.500 динара. Од тих пара не могу ни да се прехране, а камоли да купе све лекове које Божо мора да узима као неопходну терапију.

- Мој муж је имао шест циклуса хемотерапије, а онда седам зрачења. Сада треба да почне још један циклус хемотерапије, али крвна слика му је толико лоша, да неће моћи да је поднесе, па се она одлаже. Ја крвну слику не могу да му поправим, јер пара за месо и витамине немамо. Све што имамо, а то је свега 4.500 месечно, дајем на куповину лекова за њега - прича за "Новости" очајна супруга Радмила.

Божо треба да узима укупно 11 лекова, од чега је само један бесплатан. Тај му је одредио конзилијум лекара у Београду, а све остале, њих 10, супруга мора да му купује.

- Ни сама не знам како успевамо да преживимо. Немамо помоћ ни од кога, сами се мучимо. Имамо две ћерке, али оне имају своје породице и не могу да нам помогну, тако да смо препуштени сами себи - прича Радмила.

Божо пре болести, са супругом Радмилом / Фото приватна архива

Супружници Цицвара из Славоније су дошли 1997. године. Божо је овде редовно радио више од 20 година, али доприноси су му плаћени само за пола стажа, па отуд његова мала пензија. На срећу, ове године добили су стан у Жабарима као избеглице, па бар за кров над главом не морају да брину.

- Срећни смо због стана, али Божи је неопходно да се лечи и то под хитно, а ми пара немамо - каже очајна Радмила.

Сви који би да помогну тешко болесном Божи, могу то да учине уплатом на његов текући рачун у банци "Поштанска штедионица", број 20012175125936.

СТАН

Кључеве једноипособног стана у Жабарима супружници Цицвара добили су у марту ове године. Са још 11 станова, он се налази у згради изграђеној преко Регионалног стамбеног програма, који обазбеђује трајно стамбено решење за најугроженије избегличке породице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)