“НЕМАМ НИ ЦВОЊКА!“ Светомир је од Марије Златић наследио МИЛИОН ДОЛАРА, она је УМРЛА, а прича је доживела ПРЕОКРЕТ

В. ЂОРЂЕВИЋ

уторак, 11. 08. 2020. у 11:59 >> 12:00

“НЕМАМ НИ ЦВОЊКА!“ Светомир је од Марије Златић наследио МИЛИОН ДОЛАРА, она је УМРЛА, а прича је доживела ПРЕОКРЕТ

Светомир Савић / Фото В. Ђорђевић

Светомир Савић и његова супруга - који су од покојне Марије Златић (86) наследили готово милион аустралијских долара, потрошили су готово комплетну суму, тако да им, како каже глава куће, данас није остало "ни цвоњка".

Марија Златић је била једини пронађени наследник мужа Момчила, који је радио и умро у Аустралији. Живела је у кући од блата, у шумским врлетима у селу Валакоње, недалеко од Бољевца, од пољопривредне пензије која је износила око осам хиљада динара. Када је сазнала за наследство, сав новац поклонила је породици Светомира Савића, са којом је имала закључен уговор о доживотном издржавању. Упркос толиком новцу, све до смрти јула 2016. живела је у страћари од блата у којој није било ни пијаће воде.

- Јесам, потрошио сам све паре - бесно за "Новости" каже Светомир. - Могао сам да их потрошим и за три дана, па шта? Вода донела, вода однела, ваљда ће и смрт једном да ми донесе.

Светомир каже да је новац био на рачуну његове супруге, која је пристала да новац подигне, под условом да јој Света дода још 50.000 долара, на шта је он пристао.

- Једне вечери, док сам спавао, супруга се искрала из куће - кроз зубе ће, задржавајући сузе, Света. - Узела је свој део пара и побегла за другог у Беч. Бар да је бољи од мене, не би ми било жао. Овако...

Света каже да је чуо да је и његова бивша супруга потрошила свој део новца. У међувремену су се и развели.

- Од свог дела новца реновирао сам део куће у Валакоњу, купио трактор и кола - испијајући у цугу чашицу ракије казује Савић. - Нисам успео да направим тоалет у кући и то ми је најжалије, тако да још увек користим овај стари пољски нужник, недалеко од куће.

Марија Златић / Фото В. Ђорђевић

Поред тога, Света је позајмљивао новац, али евиденцију није водио. Каже, не сећа се ни коме је све зајмио новац, али је чињеница да му паре нико не враћа. По његовим речима, део пара је, да се, вели, "не би судио", потрошио и да исплати неколико људи који су долазили и тврдили да имају оригиналан тестамент да су они власници Златићкиног наследства, али ни ту не зна колико је пара потрошио.

УМРЛА У БЕДИ

Марија Златић преминула је почетком јула 2016, неколико месеци након што је добила наследство. Њено беживотно тело пронашли су, на кревету, људи који су са њом имали уговор о доживотном издржавању. Упркос богатству које је наследила, умрла је у крајњој беди, окружена гомилом паса, о којима се, до краја живота, бринула.

- Сада више немам ни цвоњка - вајка се Савић, испијајући, успут, још једну чашицу ракије. - Чуо сам да је Маријин покојни муж Момчило у Аустралији имао још неке фарме и бројне некретнине, вредне око три милиона долара, али ми то не можемо да добијемо.

Света објашњава да се, у међувремену, развео од супруге. А, будући да су обоје били носиоци уговора о доживотном издржавању са Маријом Златић, сада би поново морали да се венчају како би покушали да дођу до остатка Момчилове имовине, под условом да тај случај није застарео или да власти Аустралије нису искористиле ту имовину да намире порез, који није плаћан од 2011, када је супруг Марије Златић преминуо.

- Од чега сада живим? - изненадио се Светомир питањем које смо му поставили. - Па, од пољопривреде, чега другог. Пошаље ми, повремено, брат из Аустрије стотинак, некада и 200 евра. И, то је то. Ма, пусти, нећу више да причам о томе.

Животна прича Марије Златић је као сценарио за филм.

- Сећам се, као да је јуче било - причала нам је Марија за живота, када су је "Новости" посетиле - Било је то 1956. године. Момчило и ја смо купили карту у једном правцу за Аустралију, а пут нас је одвео у градић Гвилдфорд. Мој муж је радио као тесар у једној фабрици, а ја сам бринула о домаћинству.

После годину и по, Марији је стигла вест да јој је мајка Стана тешко болесна. Села је у први авион и вратила се кући.

- Бринула сам о болесној мајци, на крају је и сахранила, али се у Аустралију више нисам вратила - причала нам је Марија. - Момчило ми је повремено писао. И слао ми је новац. Желео је да се, када дочека пензију у Аустралији, врати у Србију.

Кућа у којој је живела Марија Златић / Фото В. Ђорђевић

Године су пролазиле. Потом и деценије. Али, Момчило се није враћао. Причало се да се у Аустралији обогатио и постао газда неколико фарми стоке, али су сви мислили да то није истина. Из Аустралије су јој се јавили 2015. и обавестили је да Момчило преминуо.

КАМЕРЕ

Након што је прича о бака Мари доспела у јавност, "да јој не би сви досађивали", њени старатељи су решили да је "заштите". Тако су око њене уџерице поставили камере помоћу којих су пратили ко јој долази у посету. И, тако је наследница милион долара имала видео-надзор, али воду у кући, до краја живота - није!

- Почетком септембра 2015. обавестили су ме да сам наследила Момчилову имовину. Добила сам тачно 940.000 аустралијских долара, али сам их одмах поклонила Светимировој породици са којом сам имала уговор о доживотном издржавању. Зашто сам поклонила новац? Па, тамо куда ја идем, новац ми не треба.

У Светиној кући, човек који је пазио Марију Златић седи сада потпуно сам. Није му, каже, ни на славу нико дошао.

- Док је било пара, било је и другара - стресао се Савић, отпијајући још гутљај ракије. - Данас нема новца, пријатељи су нестали, жена ми је отишла... Како дошло, тако и отишло, проклете паре.

ПАЖЊА: Забрањено је преузимање текста или његових делова и фотографија без одобрења редакције “Новости”!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Srki

11.08.2020. 13:25

Nisu pare proklete, nego ne treba biti glup, i upropastiti i sebe i ljude oko sebe svojom glupošću. Potrošiti pola miliona AUD na pozajmice bez traga, svakog ko zakuca na vrata i kaže imam testament (Topalovići, Maratonci trče počasni krug? ), a sebi ne napraviti toalet... Budi Bog s nama.

Bojan Zvornik

11.08.2020. 13:30

Ja što me iznervira text, a ovaj lik pogotovo...Još ga nije sramota da se žali? Kakve veze ima to što ga je žena ostavila? Što nije gospodin prodao auto ili traktor pa ovoj kukavici obezbjedio makar koju godinu normalnog života... Da se auta odrekne to ne može, ali da se ide kenjati u poljski wc to mu je teško...ne mogu da vjerujem.

mil

11.08.2020. 14:46

Tek ce stici ljudski i Boziji racuni Svetomire za nedela prema jadnoj baki koja je umrla u bedi i pored toga sto vam je dala tolike pare. Verovatno ces umreti u goroj bedi od bake jer si zasluzio, a baka nije umrla kao covek zbog tebe iako vam je dala tolike pare, a sta tek tebe prevarantska lopuzo ceka sami Bog zna.

Sima

11.08.2020. 15:25

Nisu bile pare proklete al proklet si bio Ti,nisi starici ništa pomogao,bio si pohlepan i nenasiitan i nepošten. Nisi baki mi malo ulepšao život ničim,samo si čekao pare. I neka te je žena ostavila!zaslužio si to,sa lopovom neće niko. Ja ti želim da umreš u bedi i sirotinji bezdušniče i lopove.

Mali Građanin

12.08.2020. 00:43

Da, sigurno ću da žalim, babu, kao svi vi, ako je ova priča ispričana korektno. Ostavila baba muža da pomogne majci, što je u redu, humano i lepo sa njene strane.. Ali nije htela posle da se vrati u Australiju. Šta je očekivala? On se mučio, radio, sam i na kraju i predomislio vezano za vraćanje. Kome da se vrati? Onoj koja nije bila uz njega? Onoj koja nema dovoljno emocija? Imala neku uspešnu karijeru u Srbiji pa zato nije mogla nazad? Pa nije lud. Ženi je mesto uz muža, ili nek se razvede pa mirna Bačka. Baba dobila šta je zaslužila, ljubav od kuca kada nije bila sposobna da je pruži ljudskom biću. Ovi mutni likovi koji su trebali da je paze nisu vredni komentara.

Ljiljana

12.08.2020. 12:30

Taj Svetomir zaslužuje po rečniku moga muža( koji je malo grub ali tačan) usran malj pa u čelo. Oprostite na mom komentaru ali zaista profućkati toliki novac a ići s....i iza kuće u 21 veku ništa drugo mi ne pada na pamet.

ljuba

16.08.2020. 23:33

zdravorazumna i mentalno normalna osoba ukoliko odjednom dobije ogroman novac, bilo nasledstvom ili na lotou npr, prvo rešava svoje stambene probleme, uglavnom kupujuci novu nekretninu, plati zaostale račune, dugove i kredite koje ranije nije mogao da plati. kupi sebi auto, novu garerobu, pokrene neki privatni biznis... a dotični je davao tudj novac svakome ko mu dodje na vrata, bez ikakve evidencije a pre svega razloga. spućkao tudje pare brzo jer ih nije on mukom zaradio. dotičnu baku nije udostojio da poživi u humanim i barem skromnim uslovima, već u teškoj bedi do poslednjeg dana života. nije novac proklet, nego kad budali daš tudje pare troši ih besciljno. pametan čovek ih ulaže u nekretnine i biznis. videla njegova žena kolika je budala i otišla od njega na vreme, i to u inostranstvo. još joj i dao njegov deo para. pametna žena. ovce su za šišanje. od njega nema veće ovce...au fiderzen!