СПЕКТАКУЛАРНО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ: Археолози открили јерусалимске саркофаге - У ЊИМА САХРАЊЕНЕ ОСОБЕ СА БЛИСКОГ ИСТОКА

Борис Субашић

11. 08. 2020. у 08:45

РИМСКИ саркофази од олова су реткост и неодгонетнута мистерија за науку и сваки примерак који се пронађе сматра се сензацијом, а у Виминацијуму у последњих неколико дана пронађена су чак три таква богато украшена метална сандука!

СПЕКТАКУЛАРНО ОТКРИЋЕ У СРБИЈИ: Археолози открили јерусалимске саркофаге - У ЊИМА САХРАЊЕНЕ ОСОБЕ СА БЛИСКОГ ИСТОКА

Др Илија Данковић и др Бебина Миловановић / Фото Б. Субашић

Археолози претпостављају да су у њима сахрањене особе пореклом с Блиског истока, одакле је од половине другог века у престоницу провинције Горње Мезије стигао велики број досељеника.

- Украси у облику квадрата, делтоида, зракасто укрштених линија са стрелицама и астрагала су типични геометријски мотиви који су се развили у јерусалимским радионицама и ширили током другог и трећег века широм римског царства - каже археолог др Бебина Миловановић из Научног центра Виминацијум. - Сахране покојника у саркофазима од олова нису биле пракса Римљана. У оловним саркофазима су углавном сахрањивани деца и жене. Покојници су несумњиво припадали вишем друштвеном сталежу, јер су породице могле да приуште ковчег од метала. Сасвим је извесно да су сахране у саркофазима од олова припадале становницима са Блиског истока који су као војници, трговци и занатлије насељавали остале делове Царства, нарочито у 2. и 3. веку.

Украси на саркофазима у облику делтоида у који је уписан крст наводе на питање да ли је можда реч о некој ранохришћанској секти. На оловним ковчезима нема ниједног податка о покојницима за разлику од камених саркофага, на којима су биле исписане праве биографије.

Накит у саркофазима / Фото Б. Субашић

 

У саркофазима пронађеним ових дана у Виминацијуму била су сахрањена деца узраста од осам месеци до десетак година. Рељефни мотиви на саркофазима су идентични онима који се могу видети на оловним ковчезима пронађеним у Сирији и Палестини!

Највећа загонетка за археологе су савијени изузетно танки сребрни листићи са урезаним магијским натписима, који ће морати да се отворе посебним методама да би текст на њима могао да се прочита. Слични магијски натписи на арамејском, само на златним листићима, пронађени су пре неколико година такође у дечјем гробу у Виминацијуму и изазвали су светску сензацију.

- Само по себи откриће три оловна саркофага је вансеријско, а право је чудо да су два од њих остала неопљачкана - каже археолог др Илија Данковић из Научног центра Виминацијум. - Прво смо пронашли ковчег девојчице сахрањене са раскошним гробним инвентаром, што је неуобичајено за Римљане који нису имали обичај да злато полажу у гробове, сматрали су да то раде само "прости људи и варвари". Ипак, постојао је изузетак, приликом губитка кћери која није доживела да се уда, те је део мираза полаган уз њу. Можда је управо то овде случај, јер су уз покојницу положени наушница, два златна прстена и јединствен медаљон од златног лима у облику пелте, штита Амазонки, који има заштитничку симболику.

ПРЕСЛИЦА

БРОНЗАНА преслица откривена у гробници одрасле жене крај дечјег саркофага је изузетно редак налаз.

- Прибор за предење вуне у Риму је полаган уз покојнице као порука да су оне биле изузене жене, племените матроне које су водиле бригу о породици и домаћинству.

Овај изузетни комад накита, који је по речима археолога имао и магијску функцију, са предње стране је украшен умецима од стакла зелене боје, а техником филиграна на њему изведене су контуре кантароса, грчке посуде која је симболизовала бесмртност или поновно рођење.

- Један од прстенова је израђен у облику змије, која је у доба антике имала заштитничку улогу - каже др Данковић. - На свега три метра од од саркофага девојчице, откривен је гроб одрасле жене која је на руци имала масивни сребрни прстен у виду змије. Због тих "змијских" прстенова и близине гробова питамо се да ли је реч о особама које су биле у сродству, или су можда припаднице исте религиозне или етничке заједнице. Те одговоре даће нам физичко-хемијске анализе, пре свега однос изотопа стронцијума и калцијума у зубима.

Крај другог неопљачканог саркофага пронађена су три мања керамичка крчага, док су у самом ковчегу пронађени остаци светле тканине у којој је био умотан скелет бебе од око осам месеци.

Златне наушнице са аметистом / Фото Б. Субашић

- Крај њених ногу био је положен керамички лонац са три дрвцета која су горела са доње стране, очигледно коришћени у неком магијском обреду - каже др Бебина Миловановић. - Нажалост, трећи оловни саркофаг који је припадао старијем детету био је опљачкан.

Простор на коме су саркофази прнађени налази се неколико стотина метара јужно од легијског логора и цивилног насеља Виминацијума.

- Ту су од почетка 2. века до краја 4. века сахрањивани становници престонице провинције Горње Мезије - каже др Данковић. - Ради се о делу некрополе који се развијао уз античку саобраћајницу, откривену на овом простору. Тај пут је спајао Виминацијум са унутрашњошћу провинције на југу. Стога не чуди да смо за мање од три месеца рада истражили око 200 гробова, унутар којих смо пронашли више од 300 артефаката.

Златни медаљон / Фото Б. Субашић

СКУПОЦЕНИ САНДУЦИ

Римска провинција Горња Мезија, која се простирала на простору данашње Србије била је познатно рудоносно подручје, па су богати грађани својим покојницима могли да приуште луксузне металне ковчеге.

- Сасвим је извесно да је на овим просторима била активна локална производња саркофага од олова, вероватно под утицајем источњачких мајстора који су са собом доносили шаблоне по којима су декорисани саркофази. До сада је преко 30 саркофага од олова пронађено у Виминацијуму - каже др Бебина Миловановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (35)

Milos

12.08.2020. 06:37

@Vera - И ако је тако,то потврђује да смо ипак били на тим просторима, и као словени, поробљени од стране римљана.И на крају ипак опстали.А занимљиво је да су хрвати,одједном ,илири,и одричу се словенских корена.

Ff

11.08.2020. 16:55

@Realno - Naravno.Najstariji arheoloski ostaci i podaci poticu iz 5.-6.veka...4.vek je zvanično vec nesiguran...Ali neka bude 4.-6.vek...Postoji i teorija o prapostojbini u srednjem podunavlju ali istina je da prema arheoloskim ostacima i podacima ima vise prapostojbina a migracije su se odvijale iz vise pravaca,sa vise lokacija i u razlicitim vremenskim periodima u talasima.Srbi i Hrvati kao slovenska plemena potiču od grupe Anta sa severa Crnog mora orijentaciono.Migrirali su u (5.),6. veku na ove prostore.Samostalno ali i pod Avarima do propasti avarske drzave.Spustili su se skroz ka jugu cak i opsedali prestonicu Vizantije da bi im zatim Vizantija dozvolila stalni boravak na danasnjim prostorima orijentaciono...Danasnji dnk Srba cini vise Y-dnk haplogrupa zastupljenih u razlicitim procentima.I svi oni zajedno cine dnk savremenih Srba...dnk severnog kavkaza je zastupljen u manje od 0.5% pa se praktično i ne navodi.

Goran

11.08.2020. 18:53

@Ff - Koji Hrvati brate? Gde, na kojim mapama iz 1 ili 2 veka si pročitao to ime naroda? Postoji mapa iz 1 veka gde se pominju samo Serbi. Procitaj češku Dalimilovu Hroniku iz 12-13 veka, piše doslovce: U Srpskom jeziku postoji oblast koja se zove Chorbatia, tu je živeo Leh (Poljak) od koga je nastao Čeh. Znači u početku svega "slovenskog" postoje samo Srbi a tek kasnije su nastali svi ostali "slovenski", tačnije srpski narodi.

Ff

11.08.2020. 23:30

@Goran - Gorane,brate,ne znam zasto spominjes 1. Ili 2. vek,pa se i ja pitam koji Srbi i Hrvati!?Kakav 1. i 2. vek!?...Ja sam samo odgovorio na komentar osobe pod pseudonimom Realno i u jos jednom komentaru nesto skromno prokomentarisao o Y-dnk haplogrupi naroda severnog Kavkaza....Mozda si se zbunio citajući ovaj tekst i moj komentar i pomesao podatke na koje si pozeleo da napises svoj Odgovor tj.Komentar...Desava se.Nista strasno....Oslanjam se na najstarije zvanično potvrdjene arheoloske ostatke, izvore i podatke dobijene od/iz njih.

Mića

11.08.2020. 11:15

Срби, или како год нас други називали, су од Лепенског вира (пре 8000 год.) на овим просторима, по тренутним открићима, а говорим тако јер за тај период су рађене ДНК анализе и упоређиване са данашњим становницима Србије, резултат је 70-90 % сличности. Ко се држи Бечке школе, добро српском народу не мисли

Milan

11.08.2020. 12:40

@Mića - Ovo je neistina. DNK analiza je potvrdila da stanovnici Vinče nemaju nikakve veze sa današnjim stanovnicima Srbije i Balkana, već jedine dalje rođake imaju na Kavkazu danas. Što ne kažete koja je halogrupa u pitanju?

Ff

11.08.2020. 15:13

@Milan - Ne bih se slozio sa komentarima,moguće ni sa jednim....Sto se tiče Y-dnk haplogrupe, za severni kavkaz je j2a4b,danasnja ingušetija i najveci deo dnk čečenije...Sada prodiskutujte sa gospodinom kada Vam on bude odgovorio na pitanje o haplogrupama,ja bih se dalje drzao po strani.hvala

DNK

11.08.2020. 15:23

@Milan - Nama laganja i mitova i teorija sada u 21veku pored jasne i egzaktne analize gena a Evropska analiza je još srećne 2013g uništila sve srpske laži jer je pokazala da Srbi imaju najšareniju kartu gena u Evropi i da su po genima 33% Južnosloveni-Hrvati(plavo) i 13% Severnosloveni(žuto) i zamislite vi to ČAK 20% Grci(svetlocrvena) a to je očito i razlog zašto su Srbi odvojeni pravoslavci sa Vizantijom dok su Hrvati i dalje ostali sa Papom... Eupedia The Genetic Map Of Europe: i.imgur.com/GLL0M9y.png

Nije Mala Nije Mala

11.08.2020. 19:39

@Milan - Гледао сам емисију на РТС о ДНК анализама извршеним на подручју Србије, и Старе Херцеговине (данашња источна Босна, Херцеговина, Црна Гора, Рашка), у којој је лепо објашњено да Срби у Србији имају доста заједничког са народима Кавказа и Закавказја, што је и нормално јер је ту дошло до мешања са том групом по Великој Сеоби. У исто време, Срби из Старе Херцеговине имају специфичан ДНК профил, који сеже много дуже у историји од досељавања Словена на Балкан... То потврђују и многобројни археолошки докази. Ерго, ми јесмо на овим просторима од давнина, али смо се и мешали јер нам је кућа на сред пута.

Suverena

11.08.2020. 15:05

С обзиром да ми Срби бројимо 7529 година у римској 2020. години и да су нам гени хаплогрупе најстарији у Европи - онда, овај чланак би морао да има потпуно други тон!

Iznogud

11.08.2020. 16:54

To je u sklopu price da su I jevreji autohtoni stanovnici Jos of rimske republike.Sta I'ma srpsko u Srbiji,seem sto smo svetu podarili Pismo,civilizaciju starcevacku,vincansku,lepenski vir minista drugo nismo imali ili je sve to nase samo pripisano drugim...nasi nazivi reka,planninatrava,alii nisu one nase vec nekih trecih Koji imaju veca prava

Nikola

11.08.2020. 18:29

To znači da je neki sa svom porodicom došo na ove prostore i živeo kod nas i ništa drugo . To je isto kao da za 1000 godina nađeu u chicago neko groblje u njemu sahranjen neki Milan ili Dragan iz BG ili VR ili NI pa mi tada svi dođemo do zaključka da su tamo bili srbi vekovima i da je to inače naše .

Binsr

11.08.2020. 19:39

Припрема терена за насељавање Јевреја када изгубе Израел. Значи сад су они аутохтони овде и њима припада историјско право а ми можемо да се селимо јер смо дођоши. Е па неће да може. Ово је Србија брале била и остала. Наш комад земље и неба од почетка света и времена.

Znalac

11.08.2020. 22:28

Ostavite se vi priča o genima i hapogrupama to je u krajnjem slučaju nebitno — bitna je kultura i jezik kojim se govori. U Ameriki su ljudi iz celog sveta pa su svi Amerikanci. I nije ime `Srbi` postalo od latinskog naziva za roba `sclavos i slugu `serves` nego su od imena Srba stvoreni ti nazivi. Svi Sloveni su još pre porobljavana Balkana po Šarfariku nosili ime `Srbi` da bi ono docnije ostalo samo lužičkim i balkanskim Srbima. Protosloveni (ProtoSrbi) su naseljavali najšire delove Evrobe, što znači da su autohtoni uz sve druge koji su pristizali, ostajali ili odlazili. Znakčenje imena `Srbi` vam likčno otkrivam: Sobraća Robovi Bogžije Istine — sažeto `Srbi`. `Srbi ` dakle, znači `Braća`. `Hrvati` je samo izokrenuto ime Srba kroz prostor i vreme, najpre od Grka pa od Rimljana (da ne objašnjavam malo je mesta). Toliko!

Arheolog

11.08.2020. 23:49

Teško Srbiji sa ljudima koji pišu ovakve komentare. Ko zdravog razuma može da piše da imamo etnički i kulturološki kontinuitet od nekoliko hiljada godina. To je van svake pameti. Kada bi ste pročitali barem deo stručne literature koju su stvarali ljudi koji su se tim pitanjima bavili ceo život, bile bi vam neke stvari jasnije. Valjda zato što i nemamo neku budućnost u ovoj državi, pokušavamo da stvorimo što slavniju prošlost. To gledanje u daleku prošlost je karakteristika naroda koji su ugroženi. Naši balkanski susedi takođe imaju tu boljku. Ako ste baš patriote, učinite svojoj državi uslugu i pročitajte nešto sem Deretića i ekipe i pogledajte nešto sem kvazi dokumentaraca o pra-Srbima na jutjubu.

Znalac

12.08.2020. 02:56

@Arheolog. Poštovani! Čini mi se da vaš prigovor odnosi baš na moj komentar. Kažete da zdrav razum nemože teći `da imamo etnički i kulturološki identitet od nekoliko hiljada god.` Kultura uvek postoji samo je pitanje njenog nivoa. Kada bih ja i drugi samo usvajao šta su drugi čitali i pisali nikada nebih imao potrebe nešto kazati — po vama. Ode sloboda misli (a niste naveli nikog od tih autora). Svako se po potrebi oslanja na prošlost i pokušava da je učini slavnom (taman i da nije), a da bi sigurnije išao u budućnost. U pravu ste: `To gledanje u daleku prošlost je boljka naroda koji su ugrožni.` A Jutjub — Hvala, tamo nema srbske autohtonističke škole i misli — to je drugi svet, a mi smo nezavisna i slobodna misao. Srbska snaga iz prošlosti nije u materijalnoj arheologiji nego u arheologiji jezika a to niko ne iztražuje, jer neznaju. Deretić iako nešto zna slab je jer on se vezuje za materijalne dokaze a to se lako opovrgava. U budućnost možeš ići samo ako znaš šta si i ko si i ako si dovojlno obrazovan. Germani i Latini znaju svoju daleku prošlost, samo mi poznajemo svoju od srednjeg veka naovamo. Kao da pre sredenjeg veka nismo ni postojali. Teško Srbiji sa ljudima koji misle da su mnogo napredni i savremeni ako beže od prošlosti (koja znam nije bitnija od budućnosti), pa misle da će tako najbolje doprineti otadžbini. Naprotiv, bolje rade i doprinose otadžbini oni koji su kompletni i slobodoumni. Ne smatram da je `slobodumlje` nerazumna zadrtost ali je ludost prikrivanje nekih saznanja i činjenica. To je izbegavanje odgovornosti! Sve najbolje!

Pera

12.08.2020. 17:28

@Znalac - Ako je snaga u arheologiji jezika onda ce se "Srbi" budućnosti smejati arheoloskim ostacima tvojih gramatičkih i drugih gresaka počevsi od "Ameriki"...i žurki(sto vec postaje standard) i kašiki itd....Jel ti lepo u Ameriki?...Smesno!

Znalac

12.08.2020. 21:44

@Pera. Nisu to moje slučajne greške u gramatiki nego namerne. Ne slažem sa pravilom `jednačenje po zvučnosti` pa skoro svuda. Jednakčenje po zvukčnosti pripada fonetskom pravopisu a ja sam više za pravopis koji u sebi čuva svezu sa korenom gde god se mogže. Suglasnici su ti koji čuvaju tu svezu sa korenom pa je glupo menjati ih, primera radi: govorimo `majčino mleko` a mogžemo normalno izgovoriti `majkino mleko`. Šta ti imaš, maku ili majču? I da li znaš zašto ti se košulja tako zove, ili opanak, ili šibica? Sve bi to znao da nije jednakčenja po zvukčnosti! Kad izgubiš svezu sa korenom reči u govoru izgubio si svezu sa pretcima, ti više neznaš ko si sem po predanju. Nije ćopavi Vuk bio u pravu u svemu — u pravu je bio Lukijan Mušicki koji je pokušao da ga nagovori da se ide srednjim putem ali je zadrta seljačina terala svoje. I uvodđenje Vukovog pravopisa u škole je naredio nepismeni knez Miloš umesto da su o tome odlukčivali knjigževnici i znalci jezika (a bilo ih je) na nekom kongesu. Namerno sam ovde pismovao da vidiš kako bi to izgledalo po mome razmisšljanju i pravilu: Piši kako treba čitaj kako je napisano` (napismovano) — pa ćeš vremenom i govoriti reči koje shvataš suštinski a ne samo posledicčno, po onome na šta vidiš da se one odnose. (Molio bih redakciju da i ovo objavi iako naizgled nema sveze sa temom, ali ima jer ovo posledak svega cele teme) (Ah da skoro zaboravih: Nazivi englezskih strana sveta nemogu se objasniti lagko englezkim jezikom ali mogu veoma lagko srbskim jezikom, samo treba znati, ali ćutaćemo o tome. Volio bih Pero da ih ti i oni koji misle kao ti objasnite

Miroslav

15.08.2020. 11:16

У оно време знало се за „кугу„ па су зато сахрањивани у оловним чивотима. А пошто има остатака тела лако је утврдити ДНК. Онда ће бити правих података. Иначе овакви коментари који вређају Србе, а који су пронађени овде, а има их пуно не могу увредити Нас Староседеоце на овим просторима. ?????