ВАШАР У ЈАГОДИНИ УСРЕД КОРОНЕ: Пуше се пљескавице, затворене улице, обигравају око тезги, а мало ко ставио маску

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

недеља, 09. 08. 2020. у 22:21

ВАШАР У ЈАГОДИНИ УСРЕД КОРОНЕ: Пуше се пљескавице, затворене улице, обигравају око тезги, а мало ко ставио маску

Фото З. Глигоријевић

ИАКО други талас вируса корона не јењава и свакодневно има новооболелих, па су на снази превентивне мере, међу којима су забрана окупљања више од 10 особа и обавезно ношење заштитних маске, у Јагодини је јуче одржан традиционални Пантелејмонски вашар.

Посећеност је била прилично велика, вероватно због тога што су вашари у околним градовима отказани. Заштитну маску носио је тек понеки продавац и купац. За саобраћај су биле затворене чак две улице поред Аква-парка, а на паркингу су били рингишпили и остале забавне игре за најмлађе.

На тезгама и бетону "од игле до локомотиве". Традиционалне вашарске мекике и пљескавице, ратлуци разних укуса, лицитарска срца, гардероба, обућа, пољопривредне алатке, сатови, половна роба...
- У корону не верујем. Мислим да је то све исполитизовано. Маску носим само због инспекције. Имала сам оболеле у фамилији, али, све је то другачије него што се прича. Вирус ће наредне године да буде као сезонски грип. А ми не можемо да зарадимо за хлеб. Имамо продавнице дечје гардеробе у Нишу и Лесковцу, али све је теже. Мислили смо овде да нешто зарадимо, али смо за тезгу дали 10.000 динара. То је ван памети! Могли смо да изнајмимо локал на месец дана - негодује Татјана Поповић, која је из Ниша дошла са супругом Зораном.
Продавачица штампаних мајица и шоља, која је имала мајицу "ј. корону" на енглеском језику, каже да јој се та инвестиција није баш исплатила, јер је продала само једну.
- Долазим већ трећу годину на овај вашар. Народ је наплашен и посета је веома мала.

Милорад Симовић одлично прошао са својим препаратима, Фото З. Глигоријевић

Разлика у заради је драстична, јер посетиоци сада само разгледају, а слабо купују - рекао нам је Радован Ликић из Горњег Милановца, који је додао да би заштитна маска требало да га заштити.

Најбоље је прошао Милорад Симовић, син Пере травара из Зајечара, испред чије тезге је била највећа гужва и који је одлично продавао мирисни тамјан, препарат за искашљавање од 12 биљака, као и ехинацеу за јачање имунитета.
- Kаква корона кад имам то. Одлично се продаје. За нашу фирму "Пера и синови", која ради преко четири деценије, сви су чули, а били смо и на насловним странама многих новина. Некима сам радио и киропрактику - наводи Симовић
На вашару смо наишли и на Младена Ђоковића, пензионера из Белошевца код Kрагујевца, који је свирао на фрули и продавао неколико фрула.
 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Lavica

10.08.2020. 19:24

**** STA se drugo ocekivalo od odgovora ovih sto prodaju, jeste da treba da se zaradi za hleb I za mesecne obaveze...Ali I mi ostali isto radimo da bi zaradili za isti taj hleb I da platimo mesecne obaveze, ne radite samo vi....koji su to glupi odgovori....I ja sam iz Jagodine I ovo uopste nije u redu....svuda u Srbiji su vasari zabranjeni samo ovde nisu....o cemu mi pricano...ovo je strasno ?....lepo je neko u komentarima rekao " neka ih Palma leci kada bukne zaraza" ...