ВЕШТИ ПРСТИ ДЕДА ДУШАНА: Старина из Течића међу само неколико активних плетара

Зорица Глигоријевић

недеља, 09. 08. 2020. у 10:47

ВЕШТИ ПРСТИ ДЕДА ДУШАНА: Старина из Течића међу само неколико активних плетара

Фото З. Глигоријевић

ВРЕДНА старина Душан Рајић (87) из Течића код Рековца, једини је активни плетар у овом селу и убедљиво најстарији од само неколико плетара у целој рековачкој општини.

Једини израђује балончиће за "унучиће", флашице с алкохолом. Иако има залихе робе, деда Душан, заљубљеник у овај стари занат, не може да седи беспослен, па оплете флашице које нађе испред продавнице. И дан-данас прсти му вешто "играју", па још увек плете по наруџбини.

- Имао сам само 10 година када ме стрина Станица из Белушића научила да плетем корпе, тако да сам међу првима почео да се бавим овим занатом. Убрзо ми се придружила мајка Миленија. Пошто је посао био толико уносан, да смо зарађивали много више од лекара, напустио сам школовање. Нисам се покајао, јер сам прошао много боље чак и од оних који су завршили велике школе - искрен је деда Душан.

АСОРТИМАН Неки од деда
Душанових производа, Фото З. Глигоријевић

Када се 1957. године оженио Десанком, она му се придружила у послу. Плели су по читав дан и ноћ и није им било тешко. За дан су могли да зараде садашњу пензију. Касније су им се придружили син Милован и ћерка Марија, јер је потражња била велика, пошто су робу за извоз откупљивале плетаре из Ћуприје, Параћина и Велике Плане.

- Када сам схватио да је тај посао уносан, а како је било најтеже да се нађе материјал, јер су се корпице правиле од врба из реке, посадио сам врбак на 60 ари. Моји сељани су се смејали, јер у то време нико није садио врбак. Убрзо се показало да сам паметно поступио.

Фото З. Глигоријевић

Направили смо велике паре. Кућу смо направили од продаје плетених корпи и оплетених флаша. Са супругом и децом отишао бих на море, продао корпице и платио летовање. Пошто је супруга преминула, а син Милован више није заинтересован за овај занат, последњих десет година радим сам - вели деда Душан и додаје да је исплео неколико вагона корпица и балона стотинак различитих облика и величина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)