НАТПИС СВЕДОЧИ О ХЕРОЈСТВУ: У Земуну постављена табла Улице Благоја Јововића који је пуцао на усташког вођу

Б. СУБАШИЋ

среда, 05. 08. 2020. у 23:10

НАТПИС СВЕДОЧИ О ХЕРОЈСТВУ: У Земуну постављена табла Улице Благоја Јововића који је пуцао на усташког вођу

Фото Ж. Кнежевић

ТАБЛА са именом Благоја Јововића, атентатора на усташког злочинца Анту Павелића и пано са посветом српском хероју, од среде су заменили ознаке Загорске улице у Земуну.

Свечаности преименовања присуствовало је стотинак грађана и функционери Града пред којима је прочитано писмо Јововићеве кћери Карине у коме пише: "Београд је срце српског народа и лепо је што главни град не заборавља велике синове нашег народа. То је тренутак великог поноса за нас, његову породицу, а верујем и за све Србе који живе у Аргентини."

О Благоју Јововићу први је говорио историчар, професор др Вељко Ђурић Мишина, директор Музеја жртава геноцида.
- Благоје Јововић, припадник Југословенске војске у отаџбини, као четник је спрао љагу са оних четника који су имали извесне договоре са хрватским властима - рекао је проф. Ђурић. - Јововић је извршио атентат на Павелића у тренутку када је југословенски амбасадор у Аргентини био Фрањо Пирц, који је током рата служио Павелићу, а после рата Брозу. Како расветлити ову енигму? Нека се отворе архиве, да најзад разјаснимо тамне мрље у односу Броза и Павелића, а нарочито оно што нас Србе највише боли: Јасеновац.

САХРАЊЕНЕ ПРЕТЕНЗИЈЕ НДХ

ЗЕМУН није без разлога изабран да Благоје Јововић у њему добије улицу, рекао је Горан Весић и додао:

- Док је Земун био део монструозне творевине НДХ током Другог светског рата, Главна улица је носила име усташког злочинца Анте Павелића, а Господска се звала Адолфа Хитлера. Данашњим чином симболично сахрањујемо и такве претензије зликовца Павелића.

Надамо се да ће промена имена ове улице бити почетак расветљавања те приче.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић нагласио је да Благоје Јововић заслужује вечну захвалност српског народа, али и свих других жртва у НДХ. Својим херојским чином он је осветио све те мученике који су страдали у усташкој држави када је 10. априла 1957. године када је смртно ранио Анту Павелића. Злочинац је две године касније од задобијених рана преминуо.

ПОДРШКА У улици освануо и мурал, Фото Ж. Кнежевић

- Данас када ова улица званично добија име по српском хероју Благоју Јововићу, симболично се завршава један тужан период у историји нашег народа. Период заблуда, које су нам наметале осећај самокривице, стида од своје часне историје и убеђивале нас да за трајни мир на Балкану, Србија треба да буде слаба, понижена и без права на своју историју, а да сви други буду јаки - казао је Весић.

Он је нагласио да је Јововић први припадник Југословенске војске у отаџбини чије име носи улица у српској престоници.

Фото Ж. Кнежевић

- Овај чин има још једну симболику, јер међу нама окупљенима се не зна ко је из партизанске, а ко из равногорске породице. Ово је време да Србија прекине своје поделе, да сви заједно гледамо у будућност, да памтимо шта се десило, али да разумемо да морамо да будемо заједно - истакао је Весић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Šator

06.08.2020. 07:53

А када ће се коначно изнијети званичан суд о улози и раду српских комуниста који су сарађивали са хрватима и словенцима на штету српског народа: Стамболићи, Љубичићи, Ђилас и слични дупеувлакачи... Част правим српским комунистима који нису издали свој народ, али мора се раздвојити јасно жито од кукоља... И онда истријебити...

Aki

06.08.2020. 08:29

@Šator - E jado nemogu se zločini pojedinaca kvalifikovati kao zločin naroda ili nacije čak i kad se definiše jer niko svestan nema to pravo. Zato molim da našoj deci i generacija ne ostavljamo minska polja.