САМ СА КОМШИЈАМА НА ТРАКТОРУ: Бивши кошаркаш Партизана Предраг Шупут говори о драми која је задесила његову породицу пре 25 година

З. ЋОРОВИЋ

среда, 05. 08. 2020. у 07:38

САМ СА КОМШИЈАМА НА ТРАКТОРУ: Бивши кошаркаш Партизана Предраг Шупут говори о драми која је задесила његову породицу пре 25 година

Новости

РАЗНОСИЛА је и чистила као лишће српски живаљ из Хрватске злокобна "Олуја" у августу 1995. и нанела патње и страдања преко 250.000 прогнаних људи.

Наш бивши кошаркаш, Личанин Предраг Шупут (43), као сведок те голготе поручује да време не брише, али постепено зацељује болне ране. Док је играо, гађао је у кошеве и са жељом да се на овим просторима врати нормалан живот. Мајка и брат му живе у Хрватској, а судбина га је пред крај каријере одвела и у загребачку Цедевиту...

- Прошло је 25 година од "Олује", али се она не заборавља. Буди само ружне успомене. У почетку напада, мислило се код нас у Шогановцима код Коренице да се само повлачимо. Нико ништа није понео, нешто мало ствари. Већина се сместила по приколицама, неколико људи са тракторима су нас повезли, после смо им били много захвални. Мене је мајка послала са комшијама, хтела је да сачека оца који је био на положају. Међутим, отац није ни силазио кући јер су му рекли да никог нема у селу. Тек после пет дана, нас двојица смо се срели у Приједору и схватили да је мајка остала са старијим мештанима. Срећом, Хрвати када су ушли нису им ништа урадили. Нису наишли они најгори, па су преживели. У другим местима било је убијања. Хвала богу, ми смо на крају сви извукли живе главе - препричава Шупут који је са 18 година доживео драму и прогон.

Са оцем Миланом је из Приједора у избегличкој колони наставио ка Србији. У Бачком Брестовцу дочекао их је и примио стриц. Ту је Предраг касније почео да се озбиљно бави кошарком, гради врхунску каријеру.

ОСНОВАО КОШАРКАШКИ КЛУБ ДУНАВ

ПО завршетку каријере, Предраг Шупут је у Апатину основао кошаркашки клуб Дунав за који наступа као играч-тренер. Апатин у свом погону има стотинак дечака и тридесетак девојчица. Клуб има осам селекција. Такође, крајем августа 2017. године у оквиру акције "Сто терена за једну игру" компаније Mozzart, у Апатину је обновљен терен који носи његово име.

- Отац се вратио кући 1998, а преминуо је две године касније. Брат Јовица је и пре рата живео у Загребу, а мајка Ружа сада има 79 година и никад није одлазила из Коренице. Везан сам и ја јако за свој родни крај. Једну годину сам играо у Цедевити да бих био ближе мајци. Имам тројицу синова, Милана, Уроша и Филипа, и они воле да иду код баке, па после на море. Природа је прелепа, Плитвичка језера су позната по томе. Међутим, сад су тамо и други људи, осећаш се као да си странац.

После две успешне сезоне у Партизану, једне у Хемофарму и пет у немачком Бамбергу, Шупут је 2012. прихватио позив Цедевите.

Предраг Шупут

 

- Ето и то је живот, да ми је неко деведесетих поменуо да ћу играти у хрватском клубу, рекао бих му да се шали. Све је испало добро, у Цедевити су били коректни према мени. Где год да сам ишао и играо, нико ме није прозивао. Нормално се живело, у спорту је прича отворена, брже се стичу познанства. Са неким хрватским играчима из тог периода и даље сам пријатељ, о политици највише причамо кроз зезање.

Од некога ко је прошао и преживео "Олују", после свега се не могу чути ратоборни или осветнички ставови:

- Не може се само мрзети, требало би и праштати.

 

СПОРТИСТИ ИЗБЕГЛИЦЕ

Милош Дегенек

 

Милош Дегенек (фудбалер)

Дефанзивац Црвене звезде је као беба избегао са породицом на трактору из Орлића. Са старијим братом Ђорђем планира да напише и објави књигу о преживљеним патњама из тог периода из прича родитеља, баба и деда.

Милан Борјан

Милан Борјан (фудбалер)

Седам година имао је голман Црвене звезде када је морао са својима да напусти Книн. Живео је прекопута стадиона Динаре, у том клубу бранио је и његов отац, Миланов највећи узор при избору професије.

Алекс Марић

Алекс Марић (кошаркаш)

Почетком августа 1995. године у акцији "Олуја" убијен је деда Алекса Марића, некадашњег кошаркаша Партизана. Злочин се десио у њиховој кући у Сонковићу код Шибеника, тада је у овом граду и околини страдало још 30 особа.

Марта Дрпа

Марта Дрпа (одбојкашица)

Као Борјан, и она је живела у Книну, имала је шест година када је почео напад. Често је о томе причала у својим изјавама уз поруку "да наш народ не сме да заборави 'Олују' да нам се не би догодила опет".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)