ОДМАХ СТИГЛИ ДО ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци истражују археолошки локалитет Глождак

З. РАШИЋ

04. 08. 2020. у 11:38

СТРУЧЊАЦИ Завичајног музеја из Параћина, Института за археологију из Београда и Завичајног музеја из Јагодине, започели су заштитна археолошка ископавања на делу налазишта Глождак.

ОДМАХ СТИГЛИ ДО ПРВОГ ВЕКА: Стручњаци истражују археолошки локалитет Глождак

Заштитна археолошка ископавања на делу налазишта / Фото З. Рашић

Већ првог дана откривен је керамички материјал из првог века пре нове ере, а другог римски новчић из истог периода. Пре почетка истраживања, која ће се спроводити два месеца на око хектар земљишта, обављена су и геоелектрична снимања локалитета, а резултати су потврдили да се ради о заиста богатом и вредном налазишту.

Радови у налазишту Глождак обављају се по уговору са компанијом ДИС, вредном седам милиона динара, будући да ова компанија на тој парцели планира да гради маркет, а у таквим случајевима закон налаже да претходно финансира заштитна археолошка истраживања.

Тако је било и пре две године када је један други трговински ланац градио на делу овог налазишта. Пре ових ископавања, "Глождак" је истраживан шездесетих година прошлог века, али је потом ту никло велико насеље, па археолошких радова није било до 2018. иако је реч о значајном налазишту.

- Истраживања у насељу Глождак даће нам потпунију слику о прошлости на територији Параћина, али и Србије - каже руководилац истраживања Бранислав Стојановић, директор Музеја у Параћину. - Очекујем да откријемо трагове два културна слоја јер је реч о локалитету са два нивоа насељавања. Старији, дубљи слој је из периода позног бронзаног доба, око 13. и 12. века пре нове ере, док је плићи из периода млађег гвозденог доба, такозвани латен.

Огњен Младеновић очекује значајне резултате / Фото З. Рашић

Истраживање су овде радили још Милутин и Драга Гарашанин из Народног музеја у Београду шездесетих година 20. века. Они су и открили два слоја насељавања. Млађе гвоздено доба је из периода почетка романизације, први век пре нове ере, а испод тог културног слоја су открили бронзанодопску некрополу, коју је професор Гарашанин дефинисао као Параћинску културну групу.

Како објашњава наш саговорник, гробље из бронзаног доба чине урне са остацима спаљених покојника које су полагане у земљу. А, када је о млађем гвозденом добу реч, налаз је из времена доласка Римљана на ову територију.

Керамика гвозденог доба

ОГЊЕН Младеновић из Археолошког института у Београду други пут ради на локалитету Глождак, са колегом Војиславом Филиповићем.

- Очекујемо готово исте налазе као 2018. и већ откривамо керамику из гвозденог доба иако смо са копањем тек на почетку - каже Младеновић. - Културни слој обрађен 2018. године, био је на дубини од пола метра, али овде ћемо копати дубље јер се надамо још једном слоју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)