ОТКРИЛИ ПРАХ ПРОТИВ КОРОНЕ: Тим наших научника на такмичењу проналазача "Корона иновације" освојио треће место

Д. МАТОВИЋ

04. 08. 2020. у 10:17

ГРУПА научника из Србије освојила је треће место на међународном такмичењу Удружења проналазача "Корона иновације".

ОТКРИЛИ ПРАХ ПРОТИВ КОРОНЕ: Тим наших научника на такмичењу проналазача Корона иновације освојио треће место

Фото приватна архива

Њихов патент се односи на развој антивирусних и антимикробних материјала у превенцији ширења вируса корона у вентилационим уређајима. У надметању су учествовали тимови из 35 земаља, са више од 200 проналазака у области високих наука и технологија, који су морали да имају патентну пријаву или да су већ патентирани.

У нашој истраживачкој групи окупили су се научници из различитих области. На челу тима је др Владимир Павловић, професор Пољопривредног факултета, који већ десет година ради и у НАСА. У екипи су и Бранислав Влаховић, професор Централног универзитета Северне Каролине, Вера Павловић са Машинског факултета, Сузана Филиповић из Института техничких наука САНУ, Павле Машковић са Агрономског факултета у Чачку и Предраг Петровић, професор чачанског Техничког факултета.

- Наш проналазак се састоји од материјала који имају антимикробно и антивирусно дејство - каже за "Новости" професор Павловић, који већ десет година и у НАСА ради на развоју паметних материјала, који се као сензори могу користити у заштити човековог окружења. - Направили смо композитни материјал, односно честице титан-диоксида, апатита и екстракта биљака са наших подручја који се наноси на филтере у вентилационим уређајима. Све три компоненте имају антимикробно дејство, које се у њиховој синергији појачава. На пример, титан-диоксид убија микроорганизме као антибиотик, али то не значи да може да се користи у медицини. Истраживања су показала да он даје својство стаклу да се самоочисти.

Проф. др Владимир Павловић / Фото приватна архива

Материјал који су добили наши научници је прашкаст, а њихова идеја је да се као антимикробна баријера наноси на филтере вентилационих система.

- Истраживања још трају и не можемо поуздано да кажемо колико често композит треба да се наноси - објашњава Павловић. - Ова врста материјала може да се користи и на површинама које нису део вентилационих система.

Научници из Павловићевог тима сарађују већ десет година.

- На различитим смо адресама, али се често окупљамо око пројеката. Антимикробна дејства титанијум-диоксида истражујемо неколико година - каже Павловић. - Радили смо у време ванредног стања, не само на овом патенту, већ и на другим који би нам користили у борби са короном. Наш циљ је да се награђени патент појави на тржишту. Истраживање смо поделили у два дела, један део ћемо преко Фонда за науку да радимо у Србији, а за други смо конкурисали за фондове у оквиру америчке владе. Награда ће нам помоћи да скренемо пажњу на наша истраживања и да их лакше приведемо крају.

Прво место на светском такмичењу припало је Либану за одржива санитарна решења за воду и окружење, а друго је припало екипи Марока за маске које повећавају имуни одговор на вирусе.

Успешан научник

ПРОФЕСОР Павловић је од 2011. ангажован и као гостујући професор и истраживач у НАСА и Централном универзитету Северне Каролине, где се бави истраживањима и развојем наноматеријала који се могу користити као сензори, за обновљиве изворе енергије. Учествовао је у реализацији бројних домаћих и страних научноистраживачких пројеката, добитник је многобројних награда. Ангажован је и као главни уредник истакнутог међународног часописа (М22) Интернатионал Јоурнал оф Сциенце оф Синтеринг, а члан је и Међународног института за науку о синтеровању, потпредседник је Српског керамичког друштва, члан Европског керамичког друштва, Српског хемијског друштва, Српског друштва за микроскопију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)