ДЕТАЉИ ПОРОЂАЈА НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Чекала авион са гостима, дочекала - сина

Б. Борисављевић

03. 08. 2020. у 08:05

ДЕТАЉИ ПОРОЂАЈА НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Чекала авион са гостима, дочекала - сина

Фото З. Јовановић/Depositphotos

НА београдском аеродрому "Никола Тесла", у суботу увече, зачуо се плач новорођене бебе.

Тунишанка, која је са супругом, нашим држављанином, дошла да сачека пријатеље - породила се. Жена је добила учестале контракције, тако да није било времена за чекање екипе Хитне помоћи. Улогу акушера преузела је медицинска екипа која ради у аеродромској амбуланти и обавила порођај.

У изјави за "Новости", др Иван Ћертић из болнице MediGroup, шеф амбуланте Хитне помоћи на аеродрому "Никола Тесла", открива како се одиграо овај срећан догађај. Екипа је, у суботу око 18.30, добила позив за интервенцију због жене са трудовима, на улазу у "Терминал 1" аеродромске зграде. На лице места су стигли за неколико минута, пребацили трудницу у санитетско возило и превезли у аеродромску амбуланту. Како су сазнали, трудови су почели око пола сата пре позива, а затим се нагло интензивирали, када је и затражена помоћ.

Фото: Facebook

Др Иван Ћертић

- У питању је била Тунишанка, стара 32 године, са историјом ранијих спонтаних побачаја - каже др Иван Ћертић. - У самом транспорту до амбуланте, дошло је до пуцања водењака и активног започињања порођаја. Тек што смо породиљу увели у амбуланту и спремили неопходан материјал и инструменте, контракције су достигле максимум. Породиља, иако прворотка, затечена наглим развојем ситуације, била је врло прибрана и сарадљива, тако да је само након неколико додатних напора и без компликација здрава, мушка беба дошла на свет. Све је било готово за 10-15 минута. Отац је био све време присутан и по рођењу сина рекао да ће се звати Адам.

ПОРОЂАЈ НА ПАНЧЕВАЧКОМ МОСТУ

Почетком јула, још једна трудница није могла да сачека да стигне до породилишта у Београду. Мама из Панчева је у колима Хитне помоћи на Панчевачком мосту, и то усред поподневног шпица - родила здраву девојчицу.

Доктор Ћертић наводи да су, у тренутку пресецања пупчаника, стигле и колеге из Градског завода за хитну помоћ, уз чију помоћ су мајка и беба пребачене у ГАК "Народни Фронт". Последња информација коју је добио је да су беба и мајка добро.

- Драго ми је што смо се нашли на правом месту у право време и што смо могли бити од помоћи - задовољан је др Ћертић. - Срећан сам што је све прошло брзо и без проблема. Додатно сам захвалан на подршци и помоћи осталим члановима екипе, медицинском техничару Драгану Станићу и возачима санитета Душану Вучетићу и Предрагу Јестровићу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)