ХОБИ КРЕАТИВНОГ СОМБОРЦА: Од шкарта прави украсе

Јовица Бекић

02. 08. 2020. у 14:00

ХОБИ КРЕАТИВНОГ СОМБОРЦА: Од шкарта прави украсе

Фото приватна архива

СОМБОРАЦ Енди Ваш (31), стручни сарадник у Градској организацији Црвеног крста, слободно време проводи у столарској радионици.

Од старих одбачених предмета, попут точкова, пањева, старих греда, разних метала - ствара нове.

- Нема ништа лепше него када нечему, као што је рецимо стари одбачени точак, или пањ који је био предодређен да заврши у ватри, дате нови "живот" и нову намену, а притом дође до изражаја лепота тог предмета. Одувек сам волео природне материјале, поготово лепоту обрађеног и излакираног дрвета, што му даје онај природни и најлепши изглед - поносно каже Енди.
Идеја израде лустера је дошла сасвим случајно када је један другар изјавио да би желео да има у својој кући такав лустер, открива овај вредни момак.

ПОДРШКА

- ВЕЛИКУ подршку у свему што радим дају ми отац Иштван и мајка Клара. Нас има осморо деце и све су нас извели на пут. Прошле године, када је најмлађи брат завршио средњу школу, направили смо родитељима диплому за сто година нашег школовања, када се сабере основно и средње образовање - вели Енди, који је четврто од осморо деце.

- Тог тренутка сам осетио изазов да ли могу да га направим, па сам обећао да ћу му испунити жељу. И тако је све почело. Тако је настао и назив made with love, баш зато што је био израђен од срца - вели Енди, који је за обраду дрвета почео да се занима још одмалена уз оца столара, којем је помагао у радионици и тако успут помало учио занат.

Енди сада, из хобија, израђује лустере, али прави и све што се може направити од дрвета а да изгледа мало другачије од класичних ствари. Тако је као средњошколац почео са израдом матурских таблона од дрвета. Није му се допало да све буде исто, по шаблону табла-слика-натпис, па је тако први таблон направио за свој разред, а онда је почело поручивање.

Фото приватна архива

Лустер од дрвета

- Највише волим када се идеја сама створи и тада мислим да добијем најбоље лустере, али ту су и идеје са интернета, као и посебне жеље наручиоца. Од почетног стања основе коју радим, зависи и време израде производа. Неке ствари, као што су старе греде или точкови, захтевају доста времена за рестаурацију, али када се узме неки просек, од почетка израде па док не засија, потребно је од три до седам дана. Оно што ме радује јесте када на лицу купаца видим задовољство и да су добили оно што су замислили - прича наш саговорник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)