НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (11): Пуковник Петковић - војни дипломата, историчар, писац и обавештајац

Борис Субашић

29. 07. 2020. у 17:40

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (11): Пуковник Петковић - војни дипломата, историчар, писац и обавештајац

Фото архива

ШПИЈУНАЖА је други најстарији занат на свету, била је узречица пензионисаног генералштабног пуковника ЈНА и ВЈ Милана В. Петковића, који је у шпијунској историји света забележен само као неухватљиви Симба (лав), обавештајац и војни инструктор бораца за ослобођење од колонијалних режима.

Његова последња мисија одиграла се 1999. када је искусни "тајни ратник" враћен из пензије на дужност координатора за пријем страних добровољаца који су дошли да помогну Србима током НАТО агресије.


Последње дане живота провео је у невеликом стану препуном књига и оријенталних предмета, белега на карти успомена ветерана тајних операција у Африци и на Блиском истоку. За тај део његове животне приче знало је веома мало људи. Пуковник Петковић је био много познатији као официр са дипломом војне школе Сан Сир и војни дипломата, историчар и писац.

Многе од својих успомена је уткао у књиге, да се не забораве. Пуковник Петковић је био и драгоцен саговорник новинарима, који је огромно искуство претакао у једноставна објашњења.

- Посао обавештајца није само да прикупља податке, већ и да креира догађаје. Пре свега да у јавности избрише људски лик противника и да га замени сликом звери коју треба елиминисати. Да ли то подсећа на слику Срба у свету.

ЊЕГОВЕ књиге и научни радови су пажљивом читаоцу први пут представиле "тамну страну" Титове Југославије која је била умешана у огроман број сукоба широм света, често се сукобљавајући се са интересима моћних земаља, што јој оне нису заборавиле. Приказао је и непознату хијерархију у којој је Стане Доланц, свемоћни шеф савезне полиције и тајних служби, закључивао уговоре са заинтересованим државама и оружаним покретима прикривено, преко центра за обуку диверзаната у Пазарићу крај Сарајева.

Сећајући се тих времена, говорио је да су Југословени обучили прве муџахедине који су им се деведесетих вратили као бумеранг.

- Код нас су на школовању били слушаоци из Либије, Замбије, Судана, Египта, Индонезије, народно-ослободилачких покрета из Алжира, Анголе, Вијетнама, палестинског ПЛО, Полисарио и других. Шездесетих година прошлог века, Агостино Нето, вођа једног од три ослободилачка покрета у португалској колонији Анголи, затражио је да се његови борци обучавају у ЈНА. Склопљен је споразум о сарадњи, школовању кадра, као и снабдевању оружјем и војном опремом и слању југословенских војних инструктора - говорио је Петковић.

Фото архива

У Анголи је добио надимак Симба, у преводу - лав. У ту тајну мисију је дошао редовним авионским летом као цивил, а тако је морао и да се врати у Југославију. Једини начин да се маскира на терену био је да пусти риђу косу и браду. То је фасцинирало Анголце, који никада нису видели човека обраслог у "лављу гриву" па су га назвали Симба.

У КУТИЈИ пуних ордена чувао је одликовање и писмо захвалности Агостиња Нета, песника, марксисте и првог председника независне Анголе.

- То је успомена на догађај када је Нетов покрет био потиснут из центра престонице Луанде у луку коју је грчевито бранио, јер су требало да пристану бродови из Југославије, са тенковима, посадама и муницијом. У првом су били само тенкови са возачима. Муниција и посада су биле на другом броду, за који је постојала дојава и био је пресретнут. Звао се "Србија". То није било случајно. Остали смо са ограниченом количином муниције и морао сам да блефирам. Скочио сам на тенк и позвао борце да учине исто. Наредио сам да вичу и пуцају без прекида када уђемо у град. Тенкови су јурнули и обмана је успела, супарнички покрет се успаничио и повукао, са својим инструкторима из ЦИА . У знак захвалности Нето је дао Југославији два извора нафте које је користила загребачка ИНА и рудник дијаманата - испричао је Петковић.

Југославија је често била посредник за препродају совјетске или НАТО робе афричким и азијским купцима, несврстаним земљама. Међу муштеријама су били и борци антиколонијалног алжирског Националног ослободилачког фронта - ФЛН. Када се за то сазнало Француска је жестоко протестовала и умало није растурила тек формирани НАТО. Де Гол је посебно оштар био према Титу кога је називао "убицом". Сви ови догађаји одразили су се на распад Југославије деведесетих.

- Ми смо мислили да помажемо борце за слободу и да радимо праву ствар. Онда су се деведесетих као добровољци и плаћеници у Хрватској, Босни и на Косову појавили и људи које је тајно обучавала ЈНА. Тек када сам ушао у војну дипломатију схватио сам како је наш поглед на свет био узак. Нисмо знали какав су утицај у Африци, Блиском и Средњем истоку имали немачки нацисти који су тамо нашли уточиште после Другог светског рата - откривао је стари обавештајац. Управо је он из Сирије 1981. најавио масовне сепаратистичке албанске демонстрације на Косову.

- Американци су за потребе Хладног рата сачували целу Хитлерову обавештајну мрежу на истоку Европе и арапским земљама. Они су постали кадрови нове немачке службе БНД, која је обучавала албанске сепаратисте у Сирији, који су тамо наводно похађали исламске универзитете - причао је Петковић.

Фото архива

ОБНОВЉЕНИ обавештајни центри Трећег рајха на Блиском и Средњем истоку су закамуфлирани у привредна представништва. На челу најзначајнијег, у Дамаску, био је Георг Фишер, индустријалац веома утицајан међу арапским званичницима.


- Иза тог идентитета крио се Алојз Брунер, командант концентрационог логора Дранси који је након рата ватиканским "пацовским каналима" побегао у Сирију. Виђао сам га на дипломатским пријемима. Тамо сам срео и човека са карактеристичним ожиљком на образу. Био је то Ото Скорцени, оснивач Хитлерових специјалних јединица, који је званично био мртав. Дамаск је био шпијунска кухиња у којој се много тога кувало и повезао сам то са масовним повратком Албанаца, тих дана, у земљу. Послао сам депешу у Београд да се нешто спрема на Космету. Одговор је био питање, да ли сам добио сунчаницу. Неколико дана касније у Приштини су букнуле масовне насилне демонстрације...

Неколико година после његове смрти отворене су архиве Националног архива САД и обелодањени су документи војне службе ОСС и њене наследнице ЦИА, који су потврдили ову причу. Историчари проф. Норман Года и проф. Ричард Брајтман су потврдили да је Америка после Другог светског рата само у своју службу ставила Хитлерову обавештајну мрежу под командом генерала Рајнхарда Гелена, првог шефа БНД.

- Војни обавештајци су још од седамдесетих година прошлог века доносили информације из којих се јасно видело да је Запад осудио Југославију на смрт. Нажалост те информације је југословенски политички и војни врх игнорисао - говорио је Петковић.

Стари обавештајац је открио да је пуковник Јово Чавор, некадашњи оперативац ВОС и доцније шеф центра ове службе у Подгорици, донео драгоцену информацију о састанку папе Павла Шестог и шефа безбедности Свете столице, Албанца дон Пренка Нрвашаја, са пуковником Макијевом, шефом обавештајаца Јужног крила НАТО, тадашњим америчким амбасадором у Риму, и Ернестом Колићијем, некадашњим министром у квислиншкој фашистичкој Албанији, који је постао саветник америчких председника за албанско питање.

- На том састанку је договорено да се створи "велика Албанија". Чавор је послао информацију која је архивирана као безвредна. Као и она коју му је послао Албанац, веза у ЦИА, да ће Берлински зид бити срушен, седам месеци пре него што се то догодило.

На почетку грађанског рата упозорио сам Генералштаб да хрватске паравојске користе неконвенционално и врло ефикасно наоружање, као што је "чарли" минобацач фиксиран на возило: "Неко чита и користи приручнике за градско ратовање које сам ја правио на основу искустава из Бејрута, а они су војна тајна. Подаци цуре из наших редова". Тадашњи начелник Генералштаба се презриво насмејао и рекао: "Ја читам само правило службе и шта ми фали!" Постало ми је јасно да нема спаса ни Југославији ни ЈНА - говорио је пуковник Петковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

djura

09.08.2020. 22:43

neka novi ljudi ,bivsa deca.znaju da je postojao ovakav covek ,i mozda ce imati snage da kao Lav ,jedno urade nesto za Srbiju. Srbi ma gde bili znajte da u je to zapisano u vasoim genima ,a to vam ne mogu oteti.Vase je i iskoristite ga za sebe ,a samo jednom za Srbiju-dovoljno je.