НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (10): Да ли је Богдан Маглић, чувени атомски физичар, радио и за Титову и америчку службу?

Б.С.

29. 07. 2020. у 13:40

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (10): Да ли је Богдан Маглић, чувени атомски физичар, радио и за Титову и америчку службу?

Фото архива

АТОМСКИ физичар Богдан Маглић, једини je декларисани комуниста који је примљен у врхунске научне институције и атомске лабораторије САД у доба када је тамо још владао Макартијев "лов на црвене вештице".

Да буде још чудније, он је био повезан са југословенским тајним службама, а сумњичен је и за везе са совјетским шпијунима.


- У Америку сам отишао крајем 1954. легално са службеним пасошем. Одмах сам почео да радим у Брукнеру, у националној лабораторији Атомске комисије, иако сам био члан комунистичке партије Југославије. То је било апсолутно супротно од оног што је писало у Макартијевом закону, да нико ко је био члан комунистичке партије било где у свету не може да ступи на тло САД - касније је причао Маглић.

Он је 1961. у лабораторијама највећег америчког акцелератора у Берклију дошао до епохалног открића у нуклеарној физици, елементарне честице омега мезона. То му је донело славу и отворило врата Беле куће, где га је позвао лично државни скретар Хенри Кисинџер.

- КAДА је Југославија почела разговоре са САД о изградњи нуклеарне електране у Кршком, Кисинџер је тражио да ме укључе у њих, да бих убедио своје земљаке - гласила је Маглићева верзија приче о томе како је постао поверљив човек америчке администрације. За поверљиву особу га је сматрала и Југославија, с којом је комуницирао кришом од Американаца.

Упознао се и спријатељио са Луисом Алварезом, који је смислио систем за радарско навођење авиона при слетању. Ускоро је цео тај систем био на располагању ЈНА. Алварез је развио и радарско навођење авионских ракета на циљ. Југословенски војноиндустријски комплекс је ускоро почео да развија "југословенски" радарски систем за навођење ракета.

Први приручник за преживљавање после нуклеарног удара Маглић је добио од Алвареза, из тога је настао први приручник за противнуклеарно-хемијско-биолошку одбрану ЈНА. И тако даље.. С друге стране Маглић је био пресудни амерички човек који је убедио Тита и Кардеља да САД у Југославији направе нуклеарну електрану. Нико, у ствари, до краја није одгонетнуо чији је човек Маглић био...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

RECITE VI NAMA CIJI JE AGENT BIO TITO

24.08.2020. 15:57

Za Maglica se zna, bio je veliki manipulator, rekao je amerima (i dobio ogroman novac) da radi na istrazivanju, kako da neutralise radio-aktivnost koja se stvara pri eksploziji atomske bombe, oni su mu poverovali i dali sredstva za eksperimentisanje, ta njegova pretpostavka, bila bi ravna kao kad bi Tesla rekao da moze iskljucit magnet i da se zemlja vise ne okrece.