НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (6): Дописник Политике тајни агент из Јапана

Вук Мијатовић

28. 07. 2020. у 13:40 >> 01:26

НАЈВЕЋИ СРПСКИ ШПИЈУНИ (6): Дописник Политике тајни агент из Јапана

Фото архива

ДОК је Попов по налогу Британаца обмањивао Немце широм Европе, у Јапану је за рачун Коминтерне радио његов сународник Бранко Вукелић.

Вукелић је рођен у Осијеку, одрастао у Загребу, а факултет завршио у Паризу. Тамо је, тридесетих година, дошао у контакт са комунистичким покретом. Заврбовала га је Коминтерна и по њеном наређењу 1933. године стигао је у Јапан, где је постао део "Зоргеовог круга", једне од најпознатијих шпијунских група, на чијем челу је био вероватно најбољи совјетски шпијун, новинар Рихард Зорге.

ПИСМА ИЗ ТАМНИЦЕ

БРАНКО Вукелић је из затвора својој жени Јошико послао 155 писама, која је под именом "Писма из тамнице" објавио његов син Хироши Јамасаки Вукелић. Хироши је приредио и књигу Вукелићевих текстова које је тридесетих година објавио у "Политици" као њен дописник из Јапана. У једном интервјуу Хироши је говорио да је његов отац до краја остао веран идејама социјализма, али да није волео Стаљина, пре свега због неповерења које је показао према својим агентима.

Како део Зоргеове екипе, Вукелић се 1939. године нашао у ситуацији налик на ону у којој ће се две године касније наћи Попов. Овај шпијунски круг, у којем је Вукелић играо значајну улогу, дошао је до информације да се Хитлер спрема да прекрши споразум Рибентроп-Молотов и нападне Совјетски Савез. Зорге је информацију проследио Стаљину, али је овај, надмен и тврдоглав више и од Хувера, остао уверен да је његова процена исправна и да га Хитлер неће преварити. Као и у случају напада на Перл Харбор, улогу у оваквој одлуци одиграле су и личне антипатије које је Стаљин гајио према Зоргеу.

Фото архива

ИПАК, Стаљин се, поучен лошим искуством, касније опаметио. Када је крајем 1941. године, у тренутку када су Немци претили да угрозе чак и Москву, од Зоргеових шпијуна стигла информација да Јапан не намерава да нападне Русију, "непогрешиви" вођа СССР им је поверовао. Захваљујући томе огромне снаге које су биле задужене да чувају исток Совјетског Савеза преместио је у унутрашњост земље и успешно се супротставио немачким снагама. Да то није учинио, велике су шансе да би Москва пала, а исход Другог светског рата био би сасвим другачији. О значају те информације говори и то што је, двадесет година по завршетку рата, СССР постхумно одликовао Вукелића.

ЗОРГЕ ПОКУШАО ДА СПАСЕ БРАНКА

КАО ни Вукелић ни његов ментор Рихард Зорге није дочекао крај рата. Када је ухапшен, Јапанци су испрва мислили да је агент Абвера, јер је имао нацистичку прошлост. Абвер је то негирао, а Зорге је сурово мучен да би се открило за кога је радио. Ни под мукама није открио везе са СССР и Коминтерном, а покушао је и да сачува Вукелића, тврдећи да он није био део његовог круга. Обешен је 7. новембра 1944. године. СССР све до 1964. године није признавао везе са Зоргеом, јер Стаљин није могао да дозволи да се открије да је на време био упозорен да ће Немачка извршити инвазију на Совјетски Савез. Године 1964. Зорге је постхумно одликован Орденом народног хероја Совјетског Савеза.

И Вукелић се, попут Попова, женио двапут. Када је у Јапану упознао студенткињу енглеског Јошико Јамасаки, већ је био ожењен са Осјечанком Едитом. Убрзо се развео и оженио се младом Јапанком, која му је постала сарадница и у обавештајним пословима. Добили су и сина Хирошија који је рођен у марту 1941. године.


За разлику од Попова, Вукелић није дочекао крај рата. Већ октобра 1941. године "Зоргеов круг" је разоткривен, а Зорге и Вукелић су ухапшени. Остатак рата провео је у јапанским тамницама у нељудским условима. На смрт је осуђен 1943. године, а годину дана касније казна му је замењена доживотном робијом. Јошико Јамасаки Вукелић 13. јануара 1945. године добила је вест да је њен муж умро у затвору, у 41. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)