ПРВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ШПИЈУН У СРБИЈИ: Како су постављени темељи модерне обавештајне службе

Иван Миладиновић

27. 07. 2020. у 19:05 >> 01:25

ПРВИ ПРОФЕСИОНАЛНИ ШПИЈУН У СРБИЈИ: Како су постављени темељи модерне обавештајне службе

Фото архива

БЕЗБРОЈ пута препричана су догађања која су се одиграла у Београду 3. јуна 1862. године по старом, јулијанском календару.

Несрећни Сава Петковић, шегрт бакалина Алексе Николића, стајао је у реду, чекајући да захвати воду са Чукур-чесме. Баш тада наишла је група турских низама који су се бахато пробијали кроз масу, не чекајући ред. Један од њих сударио се са Савом и испустио крчаг. Кргчаг се разбио, а низам потегао нож и убио шеснаестогодишњег Саву.


У обрачуну који је уследио, окупљени грађани савладали су турске војнике, везали их и позвали полицију. Са патролом српских полицајаца која је преузела Турке, био је и полицијски преводилац Сима Нешић. Одлучено је да се ухапшени низами поведу на саслушање у српски део града. На циљ, међутим, нису стигли. Пресрели су их турски војници који су, не обазирући се на Нешићев покушај да им објасни шта се догодило, отворили ватру. Покошен турским куршумима, Сима Нешић је пао први, а за њим и петорица жандарма.

Био је то догађај који је покрено Српско-турски сукоб, после кога су турске трупе коначно напустиле Београд и Србију.

Симине заслуге, међутим, много су веће од тога што је тог дана покушао да ухапси и спроведе турске низаме. Сима је био један од првих "професионалних" обавештајаца у Србији.

Нешић, који је претходно радио као управник поште у Крушевцу, званично је био полицајац и преводилац, задужен за комуникацију са турском полицијом и грађанима турске народности. За тај посао био је више него квалификован - језике је учио са лакоћом, а говорио је турски, грчки, немачки, цинцарски... Управо то, заједно са функцијом коју је обављао, учинило га је савршеним шпијуном. За потребе српске полиције и српског двора, Сима је сакупљао информације међу Турцима са којима је редовно комуницирао. Пошто је некада преводио и за самог пашу, имао је приступ значајним информацијама о плановима и расположењу међу Турцима. Његов ангажман био је посебно битан кнезу Михаилу који се, од дана ступања на престо, озбиљно припрема за рат са Турском и коначно ослобођење Србије.

Из извештаја Симе Нешића, кнез Михаило је сазнао и да се Турци спремају са рат са Србијом, али и да га се прибојавају јер су сазнали да је Русија нашој држави обезбедила 70.000 пушака, а да се Аустрија спрема да укине забрану извоза оружја у Србију. Пренео је и да је Турска направила листу земаља за које очекује да би подржале Србију у евентуалном сукобу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)