ЉУБАВ АМАТЕРА ПРЕМА КОШАРЦИ ПОБЕЂУЈЕ

Богољуб Грујић

19. 07. 2020. у 07:22 >> 00:18

ЉУБАВ АМАТЕРА ПРЕМА КОШАРЦИ ПОБЕЂУЈЕ

Фото КК Карађорђево

ВЕЛИКИ успеси југословенске кошарке седамдесетих година прошлог века - освојена титула светског првака 1970. године у Љубљани, и две европске круне, 1973. и 1975. године, имали су одјека и у Банатском Карађорђеву, селу у општини Житиште, на путу ка суседној Румунији, где је порасло интересовање младих према овом спорту који је био у великој експанзији.

Група карађорђевачких студената, у којој су били Душко Војновић, Петар Ћук, Раде Ђекић, Богољуб Варићак, Милан Плећаш, Светозар Петрић, Милан Мачкић и остали, у лето 1975. основала је кошаркашки клуб Карађорђево, први на територији општине Житиште.

Први председник клуба био је др Душан Ковачевић, а тренер Раде Ђекић је екипу на прву такмичарску утакмицу извео у лето 1976. године, у оквиру Међуопштинске кошаркашке лиге Зрењанина. Кошаркаши Карађорђева су у тој премијерној сезони освојили четврто место, иако су као домаћин играли у суседном селу Честерег, које је једино имало бетонски терен. Захваљујући ентузијазму и резултатима, већ за следећу сезону направљен је кошаркашки терен у Банатском Карађорђеву.

КАДА су многи клубови, због тешке економске ситуације, прекидали такмичење и гасили се, КК Карађорђево је, захваљујући несебичном залагању играча и тренера Милана Плећаша, одолевао свим изазовима и никада није престајао са радом. Чак је постигао највише на плану омасовљавања.

- Успевамо да опстанемо, упркос свим недаћама бурних и нестабилних времена, захваљујући пре свега великој вољи и другарству - каже Милан Плећаш, најзначајније име малог клуба са великим срцем.

ДАУТОВИЋ

КОЛИКО се исплати рад са млађим категоријама, потврђује Ђуро Даутовић, младић рођен 2001. године, који је поникао у клубу из Банатског Карађорђева, а последње две сезоне носи црно-бели дрес млађих селекција Партизана. Даутовић је недавно добио позив за припреме репрезентације Србије, до 20 година.

Аматерска љубав према кошарци их подстиче на нове изазове у раду. Тако је 1992. године покренута школа кошарке, од тада се раду са млађим селекцијама и њиховим такмичењима у лигама посвећује велика пажња. Данас школа кошарке Карађорђева броји преко стотину девојчица и дечака, који се успешно такмиче у различитим узрасним категоријама.

Први тренер са професионалном лиценцом у клубу био је Димитрије Баста, а затим су се смењивали Ђуро и Гојко Новаковић, Богољуб Варићак и Милан Плећаш.

Фото архива

Дрес Карађорђева носили су и познати прволигашки кошаркаши Гојко Новаковић и Ђорђе Будимир, који су се годинама доказивали у зрењанинском Пролетеру, али за клуб најзначајнија личност кроз цело његово постојање јесте дугогодишњи играч и тренер Милан Плећаш.

ДАНАС стабилан члан Друге српске кошаркашке лиге, Карађорђево се крајем седамдесетих година борило за улазак у Војвођанску лигу.

Остао је неостварени сан једне изузетне генерације кошаркаша коју су чинили: Петар Ћук, Богољуб Варићак, Милан Плећаш, Светозар Петрић, Миле Божић, Драган Миленковић, Милан Мачкић, Миле Галовић, Мирослав Бубало и други, да се домогне вишег ранга, тада веома квалитетне Војвођанске лиге.

- Заувек ће се памтити и препричавати мајсторице из 1979. године против екипе Клека и 1980. против Кикинде, цело село је било уз кошарку и кошаркаше - присећа се Милан Плећаш.

Фото архива

Банатско Карађорђево спада међу најмлађа насеља у Србији, створили су га добровољци из Првог светског рата. Дошли су из Лике, Баније, Босне и Црне Горе, а краљ Александар им је за ратне заслуге овде доделио земљу и право да оснују насеље. Градња насеља почела је 1920, а први насељеници су дошли годину дана касније. Место је добило име по Карађорђу.

Како би младе задржали на селу, Банатско Карађорђево је, након отвореног терена са модерном тартан подлогом у дворишту Основне школе "Никола Тесла", пре две године добило велелепну спортску дворану. У њој данас, осим Карађорђева, своје утакмице у Другој кошаркашкој лиги игра и екипа Свети Ђорђе из Житишта.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)