БИСТРИЧКИ ТУНЕЛ ЧЕКА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Годинама је био под велом тајне и гласинама узнемираво грађане, а сада опет привлачи пажњу

Драгољуб Гагричић

недеља, 19. 07. 2020. у 09:45

БИСТРИЧКИ ТУНЕЛ ЧЕКА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Годинама је био под велом тајне и гласинама узнемираво грађане, а сада опет привлачи пажњу

Фото Д.Гагричић

ГРАДЊА и намена тунела ЈНА у Бистрици, поред Лима и магистрале за море, недалеко од раскрснице путева за Пријепоље, Нову Варош и Прибој, годинама је био под велом тајне и гласинама узнемираво грађане, а после десетогодишњег затишја - опет привлачи пажњу јавности.

Пролетос је најављен долазак брдско-планинског батаљона Војске Србије и градња касарне на подручје Прибоја, а у круговима блиским локалним властима војно земљиште у Бистрици се помиње као мала база или пункт.

РАДОВИ започети 1986. године у брду Плоча и извожење земље и камена на плато између језера и станице на барској прузи у Бистрици изазивали су опречне ставове. У време старе "Југе" дизала се прашина у Лимској долини питањима: шта крију подземна окна, шта ће да се складишти...?

У почетку рата у Босни овде су белосветски хушкачи и домаће мутиводе тражили тајна скровишта и логоре муслимана, а касније је дежурна тема био нуклеарни отпад. Гласине су се распредале о "чудним возилима", ређале су се петиције, одборници и посланици су Бистрицу проглашавали за "отровни лонац". У два наврата су екипе из Института "Винча" мериле радиоактивност, умиривале јавност, Војска је писала саопштења да се ништа не складишти...

МИНИ-ХИДРОЦЕНТРАЛА

- КРАЈЕМ прошле године представници Министарства одбране су нам рекли да је у току процена вредности објеката мини-хидроцентрала на реци Бистрици, па ће куповину понудити локалним општинама или приватницима. Овде је неопходна санација цевовода и замена дела опреме - каже председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић. - Можда нове околности и долазак батаљона ВС све мењају. Надам се да ће то ускоро бити јасније.

Због недостатка пара, радови су прекинути 1996. године, а тек крајем 2011. године је Министарство одбране Србије први пут отворило објекат бивше ЈНА за групу новинара и представнике локалне власти, у жељи да стави тачку на енигму.

- Неколико километара тунела, који се рачва у више праваца, са нишама и "џеповима" од по десетину квадрата, али и дворанама високим 12-15 метара, површине као мини-спортски терени. У подземном објекту окованом бетоном или голим каменом - ништа необично, сем остатака давно напуштеног градилишта и великих просторија сувих као барут - записао је аутор ових редова, тада извештач "Новости".

Фото ВН

ЗАБЕЛЕЖЕНО је и да део тунела има вентилационе отворе и уграђену расвету, а већи део пода има бетонску подлогу и канале за каблове инсталација. Кроз тунел бије врело воде, а језерцету се не може прићи...

- Војни објекат грађен је за складиштење нафте и нафтних деривата, а може се користити и за друге робне резерве. Изведена је тек трећина радова - истакли су тада представници Војно-грађевинске управе МО Србије.

Фото ВН

Било је идеја да се део објекта заврши и користи за складиште, један произвођач је тунеле тражио за магацин кромпира, али су на све убрзо пали прашина и заборав. СО Нова Варош је 2016. године донела одлуку да од Војске Србије купи мини ХЕ, снаге један мегават, саграђену поред улаза у тунел за потребе градилишта и робних резерви.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)