СРБИН КОГА ПОЗНАЈЕ СВЕТ: Пореклом је из Пирота, а познатији је у Америци - тренутно ствара у граду Гранд Фокс

Витомир Ћирић

19. 07. 2020. у 12:33

СРБИН КОГА ПОЗНАЈЕ СВЕТ: Пореклом је из Пирота, а познатији је у Америци - тренутно ствара у граду Гранд Фокс

Фото приватна архива

НАРОДНА мудрост "нико није постао владика у свом селу" потпуно дочарава уметничку судбину Зорана Мојсилова, пореклом из села Власи, крај Пирота, који већ неколико деценија живи и ствара у САД, где је познатији него у родној Србији.

Мојсилов је познат по инсталацијама и један је од значајнијих представника те врсте уметности на северноамеричком континенту, где управо ових дана ради један пројекат "јавне уметности".

ГРАНИТНО остварење "Северна ружа", високо десетак метара и тешко више тона, настаје у граду Гранд Фокс, трећем по величини у Дакоти. Градске власти су, уз остале уметнике који раде на властитим делима, ангажовале и Мојсилова, а циљ јесте да грађани и они који познају уметност уживају у делима и приликом њиховог настајања: брушења, сечења, цементирања и свих осталих послова који су неопходни за ову инсталацију.

- Само у припрему терена за постављање инсталација, која симболизује храброст насељеника овог дела САД, градске власти Гранд Фокса уложиле су преко 50.000 долара, а трошкове око израде инсталације покрива анононимни донатор - каже Мојсилов.

Фото приватна архива

"ЈАБУЧИЛО" - ПОКЛОН ПИРОТУ

СВОМ граду Пироту је пре две године даривао једну уметничку инсталацију, односно скулптуру. Реч је о остварењу "Јабучило" (на слици), која дочарава коња Краљевића Марка и која је сачињена од природних материјала, највише од камених плоча, толико карактеристичних за овај крај у коме су вековима биле незаобилазни грађевински материјал. Постављена је у парку, подножју средњовековне тврђаве Момчилов град, где привлачи пажњу уметничког, али и обичног света.

За своје родно село Власи планирао је такође неке инсталације, али и музеј у коме ће бити постављене реплике инсталација које је радио свуда по Америци.

Фото В. Ћирић

ИНСТАЛАЦИЈУ, како објашњава, чине четири огромна гранитна блока, у чије облине и паљење, односно израду неке врсте патине је уложио много рада. Жели да камене блокове прилагоди ономе што је замислио, односно својим уметничким визијама и да гранит обликује на начин на који је дуго размишљао о њему као материјалу и готовој инсталацији. Остварење на коме ради готово две године симболизује преријску ружу, која је нека врста заштитног знака равничарске Дакоте. Инсталација треба да буде завршена 2. септембра, а историчари уметности је већ сада називају "краљицом уметности".

Мојсилов је, иначе, рођен у димитровградском селу Власи, на левој обали Јерме у истоименом кањону који последњих година све чешће обилази. Ове године је такође намеравао да проведе бар месе дана у селу, али и у Пироту који такође није заборавио. Планове му је, међутим, омела корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)