СРПСКА ЗАХВАЉУЈЕ ГРЦИМА: Иницирано снимање документарног филма о породицама које су током рата у СФРЈ примиле хиљаде наше деце

М. МАРКОВИЋ

18. 07. 2020. у 14:00

СРПСКА ЗАХВАЉУЈЕ ГРЦИМА: Иницирано снимање документарног филма о породицама које су током рата у СФРЈ примиле хиљаде наше деце

Фото приватна архива

НЕПУНИХ осам година сам имала. Пола од тога рачунајте на избегличке дане. Не, не знам сва та места. Памтим последње: Аранђеловац. За ова места пре нисам чула.

Одатле сам, сећам се, са Црвеним крстом Србије кренула у Грчку. Памтим тај пут. Сусрет са породицом Георгијаду у Кринидосу, недалеко од Кавале. Дочекале су нас девојчице Катерина и Харула. Њихови тата и мама: Савос и Георгија. Загрлили су ме. Одједном, сви. Тај загрљај ме греје свих ових деценија. То је било моје, сасвим другачије, уточиште од рата и збегова. Можда су ме ти тренуци збуњивали, али сам касније схватила да је то било толико лепо да ме је топлина коју су ми пружили ови људи са њима вечно спојила.

Ово је прича Иване Герун Алексић из Требиња. А то је тек једна прича од хиљада оних које сведоче о уточишту и лечилишту српске деце којој су, током грађанског рата у Југославији, широм отвориле срца и врата својих домова небројене грчке породице. О њима, о овим тихим херојима, ових дана се исписује нова лекција. Сећање на доброту и племенитост грчког народа покренуло је представништво Републике Српске у Солуну. Покренуло својеврсну мисију незаборава и захвалности свима који су, као породица Георгијаду, примили и блажили наше најболније ране. Децу.

биће и у књизи

У ПРЕДСТАВНИШТВУ Републике Српске најављују да ће после ових исповести, као део документарног филма "Тихи хероји Грчке", како планирају, бити објављени и други документи. Највероватније да ће исповести грчких породица објавити и у књизи докумената. Планирају, такође, да у скорије време промовишу и документарни филм о Ђорђу Михајловићу, чувару Зејтинлика.

Тако је јавности Грчке са ове адресе Републике Српске, а у Солуну, упућен позив и дирљива порука: "Сви који су помогли малишанима, сви који имају своје приче, фотографије, или било који документ, јавите се да се не забораве ваша доброта и племенитост."

Фото Printscreen

Фото приватна архива

Поруку која се емитује на јутјуб-каналу говори један од најпопуларнијих глумаца Грчке - Јанис Серветас. Преносимо део те поруке: "Ако си један од оних који је пружио помоћ и угостио српску децу, испричај своју причу".

ПОДРЖИМО ПРОЈЕКАТ

АРНО Гујон, познати хуманитарац и члан жирија "Новости" у нашој акцији "Најплеменитији подвиг године", огласио се поводом најновијег пројекта представништва Републике Српске у Солуну.

Нисам могао да останем нем на овај изузетно значајан пројекат - казао нам је Гујон. - Блискост грчког и српског народа, међусобну емпатију, осетио сам када сам пре коју годину повео децу Косова и Метохије на Крф. Тамо су нас дочекивали са посебном емоцијом. Српски језик, наш говор, све је пропраћено готово братском подршком. Грци знају и памте кроз какву голготу је прошао српски народ у Првом рату. Нажалост, патње су се поновиле и у потоњем рату. Та веза грчког и српског народа је нераскидива. Зато овај пројекат Републике Српске треба да има узвишено место и да га сви подржимо.

Порука почиње годином 1992. Рат. На хиљаде српске деце суочило се са несрећом. Са смрћу. Очајне мајке траже спас за своју децу. У тим данима Грчка пружа руку спаса и шири загрљај да прими све које може. Хуманитарна акција помоћи упућена српском народу нема граница.

То је најмање што, готово три деценије после несебичне помоћи грчког народа, можемо да учинимо као гест захвалности бројним породицама које су безрезервно, уз своју рођену децу, прихватале и децу из Републике Српске, али и из других делова Југославије у којима је страдало српско становништво - каже, за "Новости", Јелена Јовановић, шеф представништва Републике Српске у Солуну. - Наш циљ је само један: да очувамо живим сећање на њихову племенитост. Да не заборавимо да су хиљадама деце из угрожених породица ублажили ране детињства, ратом разореног. Да се не заборави њихова љубав. Доброта. Загрљај. И њихово дело које је оставило траг у историји, људској. Српски народ не заборавља и остао је захвалан за ову драгоцену помоћ коју нам је грчки народ пружио.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Athanasios

04.10.2020. 21:22

Mi ce mo uvek da budemo tu za Srpski narod.Licno znam babe i dede koj su imali jednu bednu penziju ali su dali i pare i lekove i hranu.Jedna mi rekla."Mi smo Helleni.Nama je sudbina da se ne ugasi svetlo kosmosa, kamoli Srbiju.I oni su Helleni zbog obrazovanja samo sto neznaju!"Ja sam se nasmeo i nastavio da tovarim kutije hranom.Sad znam o cemu ona pricala ali to je druga prica...Pomoz Bog!