АКО СУ СЕ ОГРЕШИЛИ, ДУШУ НИСУ ИЗГУБИЛИ: Део државне помоћи уплатили за лечење оболеле деце

Милена Марковић

недеља, 12. 07. 2020. у 23:11 >> 23:11

АКО СУ СЕ ОГРЕШИЛИ, ДУШУ НИСУ ИЗГУБИЛИ: Део државне помоћи уплатили за лечење оболеле деце

Фото Управа за извршење кривичних санкција

НА екрану, заустављена слика девојчице. У крупном плану њене лепе, плаве очи. И ручице које још не знају за игру "коларићу панићу".

Испод, њену судбину потписује кајрон: потребна је помоћ... Брзо су процуриле бројке рачуна за донацију.

Испред екрана, у трпезарији КПЗ у Пожаревцу ("Забела"), осуђеници прате невољу девојчице и њене породице. Парадигма невоље свих породица суочених са болешћу деце. Рођене. Кога је, међу њима, управо сад, испред овог екрана, погодила иста судбина?

У трпезарији мук. Поглед детета прожимао је и усецао се у душе. Тако смо се, са сликом беспомоћног детета, недавно, растали у предвечерје.

И РАНИЈЕ СУ ПОМАГАЛИ

ОСУЂЕНИЦИ КПЗ у Нишу, на пример, учествовали су у чак 12 хуманитарних акција током протеклих година, а неке су и сами покренули. Са запосленима у Заводу у Нишу, 2018, помогли су у куповини покретног инкубатора за бебе. Недавно су прикупили помоћ за лечење дечака из Ниша. Осуђеници овог завода из године у годину издвајају средства за куповину школског прибора за ђаке прваке. Али сличних примера има и у другим заводима у Србији. Помогли су народу погођеном поплавама, локалним заједницама у сређивању школа, болница, домова здравља...

КАЗНЕНО-ПОПРАВНИ завод у Пожаревцу... Сутрадан су, овде, стигле и "Новости". Готово иста слика детета и исти апел за помоћ.

- Тада смо одлучили да помогнемо овој девојчици, али и другој деци којој је помоћ потребна - говори нам М. Д., један од осуђеника, покретач ове лепе приче из које исијава друга страна о закон огрешених, али душа сачуваних. - Ми смо од 100 евра једнократне помоћи државе за ублажавање последица вируса корона, колико је ко могао, уплатили за оболеле малишане. Да, ја јесам предложио да се свако од нас одрекне дела уплаћеног на осуђеничке депозите, али ништа не бих могао сам. Охрабрила ме подршка: осуђеника, Управе, служби КПЗ... Све нас повезао је осећај и потреба да помогнемо. Зато смо, сви, једнако заслужни.

ОСУЂЕНИЦИ, њих 174 на издржавању затворске казне на овој адреси, где се суочавамо с поруком да свако има шансу да казаљку животног компаса врати на прави пут, прикупили су 122.000 динара и поверили их домаћинима у Фонду хуманости "Вечерњих новости". Да их овај, наш фонд, са готово две деценије трајања и поверења, усмери девојчици која им се урезала у душу, али и другој деци којој је помоћ најпотребнија.

ОДРЕКЛИ СЕ ОБРОКА - ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

У УПРАВИ за извршење кривичних санкција наводе нам пример, да из дана у дан, како су одмицали дани под вирусом, у заводима је растао број осуђеника који су се јављали да помогну на било који начин у ублажавању невоље. Да пакују маске. Односе и доносе материјал. Чисте кројачке погоне, уколико не умеју да шију. Не може се, наравно, заборавити ни чињеница да су се током марта око 4.700 осуђеника, у заводима Сремска Митровица, Ниш, Забела, Панчево и Нови Сад - сами одрекли сувог оброка за социјално најугроженије као подршку у ванредним околностима које је произвео вирус.

- У истој смо мисији - каже нам М. Д. - И ми који смо даровали оно што нам не значи много, али некоме може помоћи да спасе живот, и ви који ћете, верујем, ову симболичну помоћ праведно упутити. Ви сте и сами могли да се уверите у саосећајност сваког од нас, осуђених. Ово је доказ да је потреба за помагање другом универзална. Она постоји свуда, у сваком систему. Међу нама који смо више пута грешили у животу, али смо сачували душу. Нема лепшег осећаја од оног кад постанете свесни да сте некоме помогли. То је довољна награда за сваког. А изнад те награде је она која долази као одговор да сте и друге покренули да помогну.

ПОСЛЕ посете КПЗ у Пожаревцу, разговарамо са запосленима у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Србије. Овде нас подсећају на то да мисија осуђеника из "Забеле" није усамљена. Почетком епидемије вируса корона, у четири завода: у "Забели", у Нишу, Сремској Митровици и у КПЗ за жене у Пожаревцу, почели су да шију заштитне маске, првенствено намењене запосленима, осуђеницима и притвореницима свих завода у Србији.

Осуђеници су одмах желели да помогну у овим тешким околностима - слушамо причу у Управи. - Свесни колико је њихов рад у овом тренутку важан, осуђеници су у овим заводима шили шест хиљада маски свакодневно. Oсуђеници у Сремској Митровици и Нишу пролазе сертификовану обуку за шивење у кројачким погонима, док су у "Забели" осуђеници одраније умели да шију. Они су сами изразили жељу да помогну, па им је управа "Забеле" набавила кројачке машине и покренула производњу маски.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)