ЈАПАНАЦ КРЕНУО НА ПУТ БИЦИКЛОМ ПА ЗАВРШИО У ПИРОТУ: Читаву деценију без "пребијене паре" крстари земљом

Витомир Ћирић

12. 07. 2020. у 10:00 >> 09:26

СВЕТСКИ путник из Јапана Шоган Камеда (44) бициклом је кренуо на пут око Земљине кугле пре тачно десет година без пребијене паре у џепу или на рачуну.

ЈАПАНАЦ КРЕНУО НА ПУТ БИЦИКЛОМ ПА ЗАВРШИО У ПИРОТУ: Читаву деценију без пребијене паре крстари земљом

Шоган Камеда Витомир Ћирић

Готово да не постоји дестинација на Земљи до које није стигао, а недавно, када су отворене границе, у Пирот је приспео из суседне Бугарске, где га је затекла корона.

Ушао је, каже, у Србију, конкретно у Пирот, и непланирано се задржао. Разлог што је још увек овде нису никакви проблеми, већ његово одушевљење карактером и особинама наших људи.

ЈОШ није одлучио када ће наставити своје путешествије, јер, како каже, никуда не жури: километри и нове земље су увек испред њега.

- У Бугарској сам провео готово три месеца на аутобуској станици у граду Сандански, где су ме затекле вести о светској епидемији - прича Камеда. - Људи су ми давали храну, пиће и друге потрепштине. Био сам добро прихваћен, али ово што сам доживео у пиротском крају, памтићу до краја живота. Чим ме угледају на бициклу, грађани ме понуде храном, воћем, поврћем, преноћиштем... За то не траже ни динар.

ЗАСМЕТАЛО МУ СМЕЋЕ...

ЈАПАНАЦ Шоган Камеда је пре неколико дана на Старој планини, код Планинарског дома, самоиницијативно очистио гомилу смећа коју су направили несавесни излетници.

- Стара планина је прелепа да би је било ко загадио. Она се мора сачувати и остати таква за будуће генерације. Без екологије нема ни живота - поручује овај занимљиви путник из Земље излазећег сунца.

Одушевљен је и тиме што овде у центру града има потпуно бесплатан интернет, бесплатно пуњење за телефон и што може да комуницира са својима у Јапану, али и са пријатељима широм света.

- Код нас у Јапану не постоји ништа бесплатно. Ако имаш новчић у џепу убациш у аутомат добијеш оно што желиш, ако не - нема ништа. Појам бесплатно готово да и не постоји - искрен је Камеда.

ПУТНИК са далеких меридијана, који тврди да је пред њим бар још двадесетак година путешествија, протеклих дана у Пироту није мировао. Бициклом је обишао читав крај, а онда је одлучио да прокрстари старопланинским селима. Десетак дана задржао се у селу Топли До, подно Миџора, где је мештанима несебично помагао на реконструкцији сеоске цркве.

- Стара планина је прелепа, нарочито села. Штета је што нема млађих људи. Људима у Топлом Долу сам несебично помагао. Врло су гостољубиви. Стално су ме нудили храном и ракијом, а имао сам и преноћиште. За време рада и дружења са њима, приметио сам да будизам и православље имају неких додирних тачака. И једна и друга вера промовишу помоћ путнику намернику: у храни, али и око преноћишта, дочека - закључује Камеда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)