Свирепе убице још су на слободи: Ни после две деценије не зна се ко је код Призрена усмртио монаха Харитона

Д. Зечевић

16. 06. 2020. у 11:13

Свирепе убице још су на слободи: Ни после две деценије не зна се ко је код Призрена усмртио монаха Харитона

Фото М. Нићифоровић

НИ после двадесет и једне године не зна се ко је свирепо и зверски усмртио оца Харитона, монаха манастира Свети архангели код Призрена, отетог 15. јуна 1999. године у центру града на Бистрици.

Из Комисије за ексхумацију несталих и киднапованих Срба, својевремено је објављено да је његово обезглављено тело пронађено више од годину дана касније, 8. августа 2000. на необележеном гробљу у албанском селу Тусус, недалеко од Призрена, док се сумња да је његова глава бачена у неки бунар. У извештају вештака наведено је да је глава овог монаха одсечена оштрим предметом, да му је поломљена кичма, неколико ребара и кости леве руке, као и да је телу недостајало неколико пршљенова.

УМРО У МУКАМА

У АВГУСТУ 2000. године у насељу Тусус, иза градске болнице у Призрену, Кфор је пронашао једну од масовних гробница. Тада су позвали представнике Епархије рашко-призренске да "потраже" тело оца Харитона. Идентификовао га је отац Михајло, садашњи игуман манастира Свети архангели код Призрена. На телу није било главе. Патолог је касније констатовао да је умро у мукама.

Отац Харитон, о коме је испевана и духовна песма, која, према сведочењу на друштвеним мрежама, има исцељујућа дејства, замонашен је 1995. у манастиру Црна река код Новог Пазара, где је и сахрањено његово обезглављено, намучено тело. Осим споменика у овом манастиру, оцу Харитону, чије је световно име било Радослав Лукић, подигнута је и црква у селу Сеоце надомак Луковске бање, где је рођен 1960.

Сведок отмице оца Харитона био је немачки новинар, који је са контингентом Кфора дошао у Призрен. Он је видео и чак фотографисао како су припадници ОВК, код бившег дома ЈНА, зауставили возило које је возио отац Харитон. Киднаповали су монаха, потом су га угурали на задње седиште аута и одвезли у непознатом правцу.

Починиоци овог свирепог, зверског злочина, ни дан-данас нису пронађени нити је ико за овај стравични, монструозни злочин одговарао пред Хашким трибуналом, ком су предати сви докази Комисије за нестала лица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)