СВЕТА ПЕТКО, ТИ ПОМОЗИ... Православни верници у Србији и региону прославили празник посвећен Преподобној мати Параскеви

Ј. ДИНЧИЋ

27. 10. 2021. у 19:34

ПРАВОСЛАВНИ верници широм Србије и региона прославили су у среду празник посвећен Преподобној мати Параскеви - Светој Петки - заштитници жена, болесних и сиромашних.

СВЕТА ПЕТКО, ТИ ПОМОЗИ... Православни верници у Србији и региону  прославили празник посвећен Преподобној мати Параскеви

Foto: Zoran Jovanovic

И, ни пандемија није спречила намернике да од раних јутарњих сати, после литургије у цркви Ружица, стрпљиво чекају да уђу у капелу овог храма за који се верује да је подигнут на извору "живе" воде која помаже људима у невољи.

Иако је Београдска тврђава, од раног јутра, па до заласка сунца, врвела од народа, дан су обележили готово нестварни мир и тишина...

- Сваке године долазим, увек је велика гужва, али мени није тешко да чекам, па упалим свећу за здравље, умијем се и напуним флашу светом водом коју понесем и укућанима - каже Светлана Петровић, пензионерка из Београда.

У непрегледном реду који се није смањивао читавог дана, стрпљиво су стајали и стари, и млади...

- Жао ми је што нисам успела да уђем на литургију, али сам због епидемиолошких разлога сачекала да се људи мало разиђу, а онда упалила свеће - истиче Марица Јокић из Обреновца.

Прве записе о овој светитељки је оставио Григорије Цамблак, детаљно описавши пренос њених моштију из бугарског Видина у Србију - 1398, захваљујући кнегињи Милици, тада монахињи Евгенији. Деспот Стефан их је сахранио у срцу престонице, у пећинску капелу крај чудотворног извора и на том месту је, касније, подигнута данашња капела Свете Петке.

Њен гроб се данас налази у Цркви Света три јерарха, у румунском граду Јаши.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)